Na všechno, co jste chtěli vědět o očkování, ale báli jste se zeptat, odpovídá profesorka Jiřina Bartůňková

Na všechno, co jste chtěli vědět o očkování, ale báli jste se zeptat, odpovídá profesorka Jiřina Bartůňková Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc., MBA,je přednostkou Ústavu imunologie 2. LF UK a Fakultní nemocnice Motol.
V klinických studiích s vakcínami proti covidu-19 je zatím dokázáno, že očkování chrání jedince před propuknutím nemoci. Nejsou zatím data o tom, zda může očkovaný jedinec onemocnění přenášet.
„U covidu-19 je potřeba zastavit v co nejkratší době jeho šíření, k čemuž vakcinace může zásadně přispět.“
„Všechny vyvíjené vakcíny mají potenciál být účinné.“
4
Fotogalerie

Na všechno, co jste chtěli vědět o očkování, ale báli jste se zeptat, odpovídá profesorka Jiřina Bartůňková

Už i v Česku se začalo očkovat proti onemocnění covid-19. Jsou jednotlivé vakcíny vhodné pro každého člověka? S jakými nemocemi by lidé měli zvážit zdravotní rizika očkování? Na všechny tyto otázky odpovídá respektovaná česká imunoložka, profesorka Jiřina Bartůňková.

Paní profesorko, kdy podle vás není možné pacienta očkovat?

Základními důvody jsou známé alergie na některou složku vakcíny. Dalším důvodem je současně probíhající infekční onemocnění. Pokud jde o prodělané onemocnění covid-19, je doporučený interval mezi onemocněním a očkováním aspoň tři měsíce. Do té doby je naprostá většina lidí chráněna tzv. postinfekční imunitou, a je tedy zbytečné je vystavovat případným, i když ojedinělým, nežádoucím účinkům vakcíny.

Co se stane, když se očkuje člověk, u kterého aktuálně probíhá onemocnění, ale on o tom neví, protože nemá žádné příznaky?

Ve většině případů předpokládáme, že se nestane nic. Snažíme se však těmto situacím vyhnout, pokud je to jen trochu možné. Proto nedoporučujeme očkování lidem v karanténě, tj. když se setkali s někým pozitivně testovaným na koronavirus. V klinických studiích byli v malém počtu očkováni i lidé, kteří covid-19 prodělali. V porovnání s celou skupinou očkovaných však neměli vyšší frekvenci vedlejších příznaků. Vstupní kritérium do studie byl negativní PCR test.

Mnoho lidí již onemocnění covid-19 prodělalo bezpříznakově. Nebylo by tedy rozumné před očkováním každého otestovat?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!