Video placeholde
Molekulární genetička Soňa Peková
Soňa Peková
Mikrobioložka Soňa Peková
Reflex 22/2022
Reflex 13/2020
5
Fotogalerie

Soňa Peková: Covid do Vánoc opravdu zmizí, výrazně zeslábl, je tu šílenství. Potvrzuje se, že není z přírody

 Molekulární genetička a viroložka Soňa Peková měsíce s médii nemluvila. Zájem, který její slova o epidemii koronaviru vyvolala, ji úplně netěší. Teď přišla na besedu Hovory X s hvězdami Časopisu Reflex a řadu svých kontroverzních výroků zopakovala a podložila je novými argumenty.

Podle Pekové covid-19 skutečně do Vánoc zmizí, jak i dřív říkala. Její laboratoř provádí stovky PCR testů a ona vidí, že virus výrazně zeslábl. V rozhovoru vysvětluje proč. Prý k ní chodí lidé s obrovskými dávkami viru, kterým ale nic není. To, co se tu rozpoutalo, není druhá vlna epidemie, ale druhá vlna šílenství.

Za růst pozitivních případů nákazy mohou podle Pekové turisté a dovolenkáři. Covid-19 jsme si prostě znovu dovezli ze zahraničí, někdy možná i nebezpečnější kmeny viru, které teď můžou za lidi na JIP. Věří ale třeba docentu Balíkovi, který v Prostoru X řekl, že kolaps nemocnic nehrozí. Zároveň kritizuje předpovědi profesora Flégra. Za stolem podle ní situace vypadá jinak než v první linii, na které jsou ona a lékař Balík.

Peková taky dál tvrdí, že virus není přírodního původu. Přesvědčuje ji o tom podobnost s viry SARS, které jsou patentované, tedy podle ní uměle vytvořené. Argumentuje i rychlostí koronaviru a dalšími příklady. Také říká, že ji mrzí velká vlna kritiky, která se na její hlavu snesla od kolegů. Pokud jí skutečně bude chtít prezident udělit státní vyznamenání, přijme ho.

Proč je Soňa Peková tak optimistická? Jaké jsou argumenty pro slábnutí viru? V čem je teď jiný, než byl na jaře? Proč nemají roušky smysl? A proč se Peková vyhýbá médiím?