Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček Zdroj: Profimedia

Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček
Hynku Kmoníčkovi prý kvůli alimentům hrozí osobní bankrot
11
Fotogalerie

Velvyslanec Kmoníček: Trump vyhraje. Na občanskou válku nevěřím, ale na možnost násilných nepokojů ano

Jak budou vypadat příští Spojené státy, pokud za pár týdnů vyhraje prezidentské volby Trumpův vyzývatel Joe Biden? „Amerika bude stejná, politika z 80 procent podobná a rétorika stoprocentně jiná,“ nastiňuje český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. Střídání v Bílém domě ovšem neočekává.

Spojené státy mají pár týdnů do prezidentských voleb. V posledním půlroce si procházejí poměrně dramatickým obdobím. Nejprve zmiňme covidovou epidemii. Jak moc podle vás ovlivní šance prezidenta Trumpa na znovuzvolení? Zvládla, či nezvládla jeho administrativa situaci?

Vzhledem k tomu, že volební preference Američanů se v posledních letech ještě více posunuly z fáze rozumové analytické úvahy spíše do fáze osobní víry, nemá způsob zvládání pandemie zásadní vliv na volební preference. Hodnocení administrativy je zcela závislé na vaší politické orientaci, která si předem připravený obrázek nehodlá nechat narušit nehodícími se fakty.

Tvrdá jádra jak Demokratické, tak i Republikánské strany se již delší čas chovají spíše jako dvě znepřátelené sekty s předem definovaným souborem povinných věroučných znaků a středový volič pak má velmi omezenou možnost výběru. Stále častěji se setkávám například na akademické, ale i obchodní a profesionální půdě s nechutí volit, protože de facto není z čeho vybírat. Jednoho člověk podpořit nemůže, druhého nechce, třetí kandidát není.

Jakou máte s „covidovou Amerikou“ zkušenost vy osobně i profesně jako velvyslanec?

Profesionálně se diplomacie přesunula takřka kompletně do virtuálního prostoru. Ministerstvo není možno již měsíce osobně navštívit, klíčové kontakty pracují vesměs z domova. Přesto se nám podařilo připravit i léta odkládanou několikadenní návštěvu amerického ministra zahraničí v ČR. Pandemie mne navíc zcela přivázala do Washingtonu bez jakéhokoliv cestování kamkoliv jinam po USA, neřkuli zahraničí, kde by člověk stejně nemohl potkat partnery, případně se navíc vystavil nějakému typu místní vnitroamerické karantény. Hodně obchodních cest, jednání a rozjednaných projektů jsme proto museli kompletně přesunout snad na příští rok, a to mluvíme o objemu obchodu okolo sedmi miliard dolarů a jedenáctiprocentním meziročním nárůstu před epidemií. V praxi to znamená, že se od března pohybuji zhruba na třech kilometrech čtverečních okolo svého telefonu a počítače.

Epidemie jednou pomine. Ameriku víc sužuje politická a kulturní válka, která se často odehrává i na ulicích a násilí v ní není vzácností. Je to podle vás opravdu vážné?

Washington má 600 000 obyvatel a něco přes 300 000 z nich jsou místní terminologií Afroameričané. Je to třeba druhé největší etiopské město na světě po Addis Abebě. Navíc má zásadní symbolicky politickou hodnotu. Jakýkoliv americký spor se dříve nebo později přenese do místních ulic. V roce 1968 po vraždě Martina Luthera Kinga v Memphisu tu obratem lehlo popelem za dva týdny pouličních srážek 1180 domů. Nic podobného se zatím nevrátilo, ale vážné to je, protože tu je tady i tahle „tradice“ a napětí mezi lidmi je reálné.

Před více než půl rokem jste tady, v Reflexu, řekl, že na vítězství demokratického kandidáta nad Trumpem byste si nevsadil. Nakonec se stal tím demokratickým vyzývatelem Joe Biden. Pořád sázíte spíš na Trumpa, byť favoritem není?

Pořád. Bude to ale nejspíš docela těsné. Konsensus v diplomatické komunitě je nyní zhruba na tom, že Trumpovy akcie od té doby klesly, ale Bidenovy nestouply.

I mimo Spojené státy se lidé dohadují, zda Joe Biden není na funkci už starý, a právě to by mu mohlo dveře Bílého domu zavřít.

A součástí téhle politické diskuse je místní oblíbená debata, jestli volbou Bidena nevolíte ve skutečnosti jeho viceprezidentku Kamalu Harrisovou. A jestli její osoba dostatečně přitahuje, nebo odpuzuje liberální voliče typu „Bernie Sanders“ či „Elizabeth Warrenová“, jestli je jako jamajská Indka dostatečně reprezentativní pro ostatní etnické komunity, které by ji měly volit, apod. Stará moudrost říká, že viceprezident vám může volby prohrát, ale nemůže vám je vyhrát. Z tohoto pohledu je Kamala Harrisová prostě ztělesněním článků víry, že když je jeden kandidát bílý a muž, vy nesmíte být ani jedno.

Američané se připravují i na to, že pokud současný prezident pozici v Bílém domě neobhájí, nemusí svou porážku uznat. Vnímáte to kolem sebe?

To je věc, z níž se navzájem obviňují obě strany, že ta druhá výsledek neuzná. Vnímám kolem sebe, že někteří, již díky penězům a více pasům mohou, mluví o tom, že hodlají raději listopad strávit v Evropě.

Četla jsem i takové předpovědi, že spor o výsledek voleb následně může vyústit až v občanskou válku, v autoritářství a konec demokracie v Americe, což by mělo fatální důsledky pro celý svět. To je nepochybně přehnaný scénář, že?

Na občanskou válku tady nevěřím. Na možnost násilných, časově omezených lokálních nepokojů ale ano.

Trumpovi se teď zadařilo v zahraniční politice: pod patronací USA navázal Izrael plnohodnotné vztahy se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem. Blízký východ je vaše profesní „parketa“. Svítá v tomto nešťastném regionu na lepší časy?

Jak pro koho. Na Blízkém východě je vždy výhra jednoho prohrou ostatních. A tak pozitivní vývoj, který znamená širší spolupráci regionu s Izraelem, automaticky vyvolá také současný nárůst aktivity těch, jejichž agendě se takový vývoj nehodí. Evropská kritéria lepších a horších časů tam prostě mají jiný význam.

Ocení americký volič podobné úspěchy i ve volbách? Zkrátka pomůže objetí s Netanjahuem Trumpovi v kampani?

Pomůže mu to v New Yorku, na Floridě a u menší části voličů v Kalifornii. V Jižní Dakotě nevědí, kdo je Netanjahu, a nenajdou důvod, proč to vědět.

Už jste se o tom zmínil, nedávno navštívil Česko v rámci své evropské cesty Trumpův ministr zahraničí Mike Pompeo. Varoval nás – své spojence – před čínským a ruským vlivem a hrozbami. Americké obavy a zájmy souvisí s dostavbou dukovanské jaderné elektrárny a se zaváděním sítě 5G. Setkáváte se coby velvyslanec i vy s nějakými varováními či doporučeními z americké strany?

V městě s 50 tisíci lobbisty každý den. Čína je tady módní téma, jež pomalu vytlačuje předešlé vlny.

Vraťme se ještě k listopadovým volbám v USA: když je vyhraje Trump, máme do jisté míry představu, jak se bude politicky chovat. Ale jaká bude podle vás Amerika, když vyhraje Joe Biden?

Amerika bude stejná, politika z 80 procent podobná a rétorika stoprocentně jiná.