Video placeholde

Máma na osmitisícovce není pro lidi normální. Ženský zvládnou všechno, říká horolezkyně Klára Kolouchová

Je první Češkou a šestým Čechem, kteří vylezli na horu K2; každý pátý horolezec se z vrcholu této hory nevrátil. Stalo se tak na třetí pokus: první smetla lavina, druhý fyzické vyčerpání. Ten třetí, úspěšný výstup prožijete s KLÁROU KOLOUCHOVOU v tomto podcastu a také v celovečerním dokumentu K2 VLASTNÍ CESTOU režisérky Jany Počtové, který vstupuje do českých kin 30. července.

Na vysoké hory začala Klára Kolouchová trénovat před více než 15 lety v Londýně, takže za její prací nehledejte žádnou rozmařilost ženy ve středním věku. Jejím prvním vrcholem se v roce 2005 stala 6 962 metrů vysoká Aconcagua v Jižní Americe, o rok později jako druhá Češka zdolala osmitisícovou himálajskou Cho Oyu. To byla vstupenka na nejvyšší horu světa v doprovodu Tashi Tenzinga, vnuka legendy z roku 1953; 16. května 2007 se tak stala první rodilou Češkou na Everestu.

Pak se vrátila do konzultační firmy, v dubnu 2008 se jí narodila dcera Emma. Kvůli hustému sněžení nezvládla vylézt na vrchol himalájské hory Ama Dablam (léto 2011), ale má naopak odškrtnutou horu McKinley v Severní Americe a evropský gigant Elbrus (obojí 2013). Pak se provdala za manažera Martina Koloucha, přesně sedm let po dosažení vrcholu Mount Everestu 16. května 2014 se jim narodil syn Cyril. V roce 2016 se pokusila slézt K2 v Pákistánu, 19. června 2018 tam odjela znovu a znovu neúspěšně. A právě těsně poté začíná dokumentární filmový příběh K2 Vlastní cestou, který vás čeká v kině…

S Klárou Kolouchovou se známe už pár let; už v profilovém rozhovoru pro Reflex v roce 2018 mi vysvětlovala, proč je tahle hora takový prevít: „Proměnlivost počasí a podmínky tam nahoře někdy připomínají ruskou ruletu. K tomu přidejte turisticky ne zrovna přívětivé prostředí, hora K2 je úplně mimo jakoukoliv civilizaci, snad nejhůře dostupná osmitisícovka na světě. Do základního tábora jdete z poslední vesnice krásnou, ale naprosto prázdnou krajinou dlouhých sto čtyřicet kilometrů. Od první potenciální zdravotní pomoci jste vzdáleni v řádech dnů. V případě průšvihu jste odkázáni jen na svůj tým.“

Třetí pokus o zdolání K2 včetně vrcholu, ale také hledání Klářiny vlastní cesty prožijete v kině, takže: Poslechněte si náš podcast, jděte na dokumentární film režisérky Jany Počtové nebo rovnou začněte trénovat; letošní léto je na lezení po osamělých horách ideální.