Video placeholde
Kostruktér stanice Hydronaut, Matyáš Šanda
Tým Hydronaut
Projekt Hydronaut
Projekt Hydronaut
Projekt Hydronaut
9
Fotogalerie

Není problém na Mars doletět, ale nezabít se navzájem cestou, říká Čech, který postavil „vesmírnou“ stanici

Pokud si chcete udělat obrázek o Matyáši Šandovi pouze z prvních pár informací, které vám vyplivne Google, dojdete k závěru, že je to blázen. Tak schválně: nejprve v pražském Radotíně, později v lomu Jesenný u Železného Brodu sestrojil stanici Hydronaut, stálo ho to několik milionů a spoustu let práce, ve stanici se chce na týden potopit 12 metrů pod vodu a tam setrvat týden, Hydronaut slouží k simulaci kosmických misí, ale do vesmíru se nikdy nepodívá. Když ale Matyáše a celý projekt poznáte blíž, zjistíte, že to rozhodně žádný blázen není a že je to celé mnohem zajímavější. Podívejte se na rozhovor v úvodu článku, ve kterém stanici důkladně rozebíráme.

Kdybyste chtěli vidět Hydronauta na vlastní oči, musíte si zajet zhruba hodinku a půl od Prahy. V lomu Jesenný mezi Železným Brodem a Jabloncem nad Nisou sedí klidně na vodní hladině, většina stanice je ale pod ní. Hlavní část tvoří potravinová cisterna, stavbě dominuje bílá a žlutá barva. Pokud se chcete podívat dovnitř, musíte sem připlout na člunu.

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř Hydronauta

Video placeholde
Obytný prostor stanice Hydronaut • Reflex.cz

V srpnu se Hydronaut potopí do 12metrové hloubky a do jeho útrob vstoupí jeho konstruktér Matyáš Šanda se svým kolegou. Oba jako zkušení potápěči absolvují nejprve všechny dekompresní procedury a pak se na týden promění v pokusné králíky. Z nedalekého zázemí bývalé hasičské zbrojnice je bude sledovat tým lidí, monitorovat jejich zdravotní funkce a vyhodnocovat jejich chování. I jejich výzkumný pobyt může pomoci tomu, že se jednou lidé podívají na jiné planety, případně osídlí nové světy. Bedlivě jejich počínání také sleduje Evropská kosmická agentura ESA.

„V Hydronautu se může zkoumat spousta věcí. Díky soběstačnosti celého systému umožňuje simulaci vesmírných misí či pilotovaných letů na Mars i Měsíc. Provádět se dá celá řada výzkumů a experimentů v kontrolovaných podmínkách. Stanice bude využívána pro lékařský, biologický a především psychologický výzkum. Nikdo totiž neví, jak se lidé budou v takto uzavřeném prostředí chovat. Největším nebezpečím letu na Mars není to, že to trvá dlouho, ale že se tam můžete s ostatními členy posádky navzájem přizabít,“ říká duchovní otec a konstruktér Hydronautu Matyáš Šanda.

Nebojí se, že si tam dají s kolegou přes ústa? Co budou celý týden dělat, čím se zasytí a kam budou chodit na záchod? A necítí se Matyáš trochu jako Jára Cimrman, když staví vesmírnou stanici, která se do vesmíru nepodívá? Nejen to zjistíte v našem rozhovoru v úvodu článku.