Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči

Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči Zdroj: E15 Michael Tomeš

Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči
Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči
Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči
Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči
Karel Schwarzenberg na svém zámku v Dřevíči
8
Fotogalerie

Vláda se v krizi spolehla na mechanismus z totality. Musíme být ostražití, říká Schwarzenberg

Kvůli pandemii koronaviru se nejstarší český poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zdržuje na svém zámečku Dřevíč v křivoklátských lesích. Nákazu ani ekonomické dopady, které vir způsobí, nevnímá úplně dramaticky. „Musíme se uskrovnit, do cizokrajných destinací nějakou dobu nepojedeme. Když jsem byl kluk, do Egypta jezdili pouze nejbohatší lidé. Ale jsme nesmírně šikovný národ, nebojím se o nás,“ říká Schwarzenberg v obsáhlém rozhovoru pro deník E15.

Zažil jste válku, výslechy rodičů gestapem, komunistický puč, zabavení majetku, emigraci. Lze s něčím srovnat současnou situaci?

Měli bychom uvažovat střízlivě a nenechat se hnát jak ze zdravotních, tak z hospodářských důvodů do paniky. Jsem dědek starý a pamatuji mnohem horší věci. Samozřejmě protektorát byl horší, taky situace po roce 1945 i po komunistickém puči v roce 1948. Ani nedosáhneme takového ožebračení jako v roce 1953 za takzvané měnové reformy. Z toho, co jsem zažil, není nic srovnatelné s pandemií koronaviru. Ve světovém měřítku jsme bohatý stát, máme velmi dobrý zdravotní systém. Ta nemoc není tak hrozná, není to španělská chřipka nebo mor. Měli bychom se zklidnit.

Řada firem zkrachuje, lidé přijdou o práci. Nejsou obavy na místě?

Bude to tvrdé, všichni budeme chudší. To je naprosto jasné. Nicméně žilo se nám docela dobře. Nebývalo vždy zvykem jezdit na výlety do Egypta, Tuniska nebo Karibiku. Když jsem byl kluk, do Egypta jezdili pouze nejbohatší lidé. V posledních letech tam ale jezdil skoro každý. Například na Slovensku ve Vysokých Tatrách je taky hezky. Musíme se trochu uskrovnit a nepanikařit. Budeme muset pracovat na tom, aby se naše ekonomika zlepšila. Důležité je, aby se vláda nedívala do minulosti.

Jak to myslíte?

Nějaké hospodářské odvětví může mít problémy a třeba zanikne. I po roce 1989 to ale bylo obtížné. Ekonomika se musela transformovat, stála na těžkém průmyslu. Současnou situaci taky zvládneme. Musíme být ale rozumní a nenechat se z populistických důvodů tlačit k tomu, abychom za strašné peníze udrželi něco, co k udržení není. Musíme vědět, co budeme v budoucnosti potřebovat. To je nejdůležitější. Jsme schopný a nesmírně šikovný národ. Nebojím se o nás. 

Byl jste před dvěma týdny v Rakousku za rodinou. Poradila si tamní vláda s koronavirem lépe než koaliční kabinet Andreje Babiše?

Přestože mám osvědčení, že jsem zdravý, musel jsem být ve Vídni v karanténě. Už jsem to tady ale nemohl vydržet, chtěl jsem vidět vnoučata a děti. Rakouská vláda si se situací poradila stejně jako naše. V Čechách se musíme pochválit, protože jsme s těmi kroky začali.

Jako opoziční politik chválíte Babišovu vládu?

Některé kroky byly zmatené. Vláda nedostatečně vysvětlovala nouzový stav, nedělala osvětu. Spolehla se na starý mechanizmus z totalitního režimu, že befel je befel. Každá vláda ráda straší, neboť tím získá větší pravomoci.

Přitvrdí koalice ANO a ČSSD některé normy?

Ve hře jsou novely zákona o ochraně veřejného zdraví nebo ústavního zákona o bezpečnosti. Pokušení vlády je určitě velké. Po zkušenostech z dvacátého století bychom ale měli být velice ostražití.

Celý rozhovor najdete na webu E15.cz >>>