Video placeholde

Nosit, nebo nenosit? V rouškách vidím budoucnost, zvykneme si, říká spisovatel Petr Ludwig

Mít, či nemít? To je, oč tu běží! S postupným rozvolňováním mimořádných opatření a blížícím se létem je povinnost plošného nošení roušek stále diskutovanějším tématem. Projednávat ji navzdory předchozímu prohlášení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha o nutnosti nosit je do půlky června, anebo možná právě kvůli němu bude znovu i vláda. K propagátorům rouškou zakrytých dýchacích cest patří i Petr Ludwig, jejich obnažování v současné situaci považuje za předčasné.

„Za mě je budoucnost taková, že nebude potřeba dál omezovat ekonomiku, ale roušky budeme muset nosit ještě dlouho, pokud se nestane zázrak, neobjeví se lék, nebo se nezjistí, že v létě vir mizí pod vlivem UV,“ myslí si Petr Ludwig a jedním dechem dodává, že tkanina přes ústa mu není nijak příjemná. Přesto je ochoten se s ní smířit a upřednostnit princip předběžné opatrnosti před rizikem dalšího šíření nákazy.

„Nejsem příznivcem promořování, neexistují na to dlouhodobé studie, nevíme, jestli se buduje imunita. Celkově chybí data,“ říká autor bestselleru Konec prokrastinace s tím, že právě analýza relevantních zdrojů informací by měla být tím, co ovlivní další rozhodnutí. „Kritické myšlení je jedna z mála cest, jak řešit velká témata, od globálních změn, koronaviru a dalších. Názory a emoce má každý, ale dát si práci s dohledáním faktů, to tím, co mi dneska u lidí chybí nejvíc.“

Nejen o rouškách, ale také o americkém turné, krachujícím byznysu a vlastní nezodpovědnosti se rozpovídal v rozhovoru s Luďkem Staňkem na internetové televizi Mall.tv: