Švýcarsko znepokojuje, že křivka infekce se začíná podobat křivce z Itálie

Švýcarsko znepokojuje, že křivka infekce se začíná podobat křivce z Itálie Zdroj: ČTK/ABACA/Glories Francois/ABACA

Roušky chybí i ve Švýcarsku. Státy jsou sobecké, chtějí je pro sebe, říká švýcarský novinář

Ve Švýcarsku se téměř nevyrábí lékařské spotřební materiály, proto je odkázáno na jejich dovoz ze zahraničí. Dodávka ale tolik potřebných roušek byla zastavena na hranicích s Německem. Každá země je tak trochu sobecká a chce si nechat tyto důležité věci ve své zemi, komentuje pro Reflex.cz švýcarský novinář Alimuddin Usmani.

Aktuální kauza, kdy Němci zastavili na hranicích kamion s rouškami pro Švýcary, už nějak dopadla?

Ano, případ byl vyřešen. Musel zasáhnout švýcarský ministr hospodářství Guy Parmelin, aby Německo povolilo výjimku ze zákazu vývozu zdravotnických prostředků. Jinak s Francií je to ještě větší problém.

Francie má také zakázaný vývoz zdravotnických potřeb ze země?

Francie vůbec nechce povolit soukromé švýcarské firmě, aby importovala masky z Francie. A Italové také blokují vývoz desinfekčních prostředků.

Švýcarská konfederace se co do počtu obyvatel téměř vyrovná České republice, nakažených má ale oficiálně pětkrát víc. Jaký je aktuální stav nakažených lidí koronavirem ve Švýcarsku? Kolik lidí zemřelo a kolik se jich vyléčilo?

Podle posledních údajů Federálního úřadu pro veřejné zdraví se počet případů ve Švýcarsku zvýšil na 3028 osob. 35 lidí zemřelo a 4 jsou nyní uzdraveni.

Kdo jsou lidé, kteří u vás umírají na tuto nákazu?

Na koronavirus tu v Ženevě zemřela i 32 letá žena. Hlavně se ale jedná o starší lidi nad 70 let, kteří mají i jiné nemoci.

Znáte prognózy, kolik lidí se u vás ještě nakazí?

Nemocnice jsou momentálně schopné tuto situaci zvládat. Co je však znepokojivé, že křivka infekce se začíná podobat křivce z Itálie. Z tohoto důvodu vláda vyzvala na pomoc armádu, která je v pohotovosti.

Jaká doporučení vydává švýcarská vláda lidem?

Federální vláda v pondělí lidem doporučila zůstat doma, kromě práce, nezbytného nákupu potravin nebo pomoci blízkým. Od úterní půlnoci ve Švýcarsku skončily veškeré nedůležité činnosti. Bary, restaurace a noční kluby musí byt zavřené. Od úterý ráno mohou otevírat pouze obchody s potravinami a lékárny. Otevřeny jsou také doručovací služby a občerstvení, pošta, banky a nádraží. Tato opatření zůstanou v platnosti minimálně do 19. dubna. Byly obnoveny hraniční kontroly s Francií, Německem, Itálií a Rakouskem. Přeshraniční pracovníci mohou stále do země dojíždět. To je nezbytné, protože například v Ženevě jsou dvě třetiny ošetřovatelského personálu Francouzi.

Má veřejnost k dispozici roušky, respirátory? Nosí je Švýcaři?

V nemocnicích je jich asi dost, ale v lékárnách nejsou. Jen málo lidí je nosí na ulici nebo v obchodech.

Proč Švýcaři nenosí roušky?

Na jedné straně je nenosí, protože nejsou v obchodech. A na druhé straně si stále mnoho lidí neuvědomuje rizika.

Co říkají Švýcarští doktoři na koronavir? Mluví se o nějaké jeho mutaci?

Vedoucí oddělení infekčních chorob, Thierry Calandra, prohlásil: "Všechny viry mají potenciál pro mutaci. Nemáme ale žádné důkazy o tom, že by tomu tak bylo v současnosti u Covid-19 ve vážnější podobě."

Jak to vypadá ve švýcarských obchodech? 

Občas se objeví pár prázdných regálů, ale ty jsou rychle doplněny. Momentálně není ničeho nedostatek.

Kupují u vás lidé něco do zásob?

Lidé kupují toaletní papír, mražené potraviny a konzervy.

Považují Švýcaři opatření vlády za příliš mírná nebo příliš přísná?

Na začátku krize byla kritizována přílišná pomalost vládních rozhodnutí. V současnosti se ale politické strany vyhýbají kritice vlády.