Video placeholde
Záložní nemocnice Hředle
Záložní nemocnice Hředle
Záložní nemocnice Hředle
Záložní nemocnice Hředle (německý nápis pochází od filmařů)
Záložní nemocnice Hředle
34
Fotogalerie

Tajná nemocnice ve středních Čechách pro případ války. Stovky lůžek ani operační sály nikdy nikdo nevyužil

Bývalá záložní vojenská nemocnice v Hředlích nedaleko Berouna byla až do revoluce před veřejností přísně střežena. V případě třetí světové války tu měly útočiště najít stovky pacientů, k tomu ale naštěstí nikdy nedošlo. I tak se ale zařízení udržovala v provozuschopném stavu až do roku 1989. Poté stát nevěděl, co s ním. Až v posledních letech se nemocnice dostala do soukromých rukou. Podívejte se v naší fotogalerii, jak to v Hředlích vypadá dnes.

Budova z dálky připomíná školu nebo jakoukoli jinou státní budovu ze 70. let. Za ní se rozprostírá obrovský dvůr, garáže, vlastní čistička vody i filtrační zařízení na vzduch. Travou zarůstá soukromý heliport. Na asfaltu leží stovky demontovaných umyvadel i skleněných stropních světel, vytrhaná stará kabeláž připomíná mohutné hadí orgie a bakelitové dveře v nás zase evokují převrženou řadu kostek z domina. Z vnitřku budovy mohutně duní sbíječky.

Stavěla se na přelomu 60. a 70. let. Její poloha v nenápadné vesnici a uprostřed lesů měla v případě války poskytnout bezpečné útočiště. Z tohoto důvodu nesměla být zakreslena v mapách a kolaudována byla pouze jako sklad. I tak se tu ale nacházely operační sály, skladiště léků i výtahy schopné převážet až dva pacienty na lůžku najednou.

V 90. letech se s ní víceméně přestalo počítat. Stát tu prováděl pouze tu nejnutnější údržbu a přemýšlel, jak se jí zbavit. Od roku 2015 ji Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nabízel k prodeji. A této nabídky využila společnost Clementas, která ji momentálně předělává na centrum pro seniory.

„Já si myslím, že pro seniory to je úplně nejlepší místo. Je tu nádherné okolí zalesněných kopců. A ta budova je naprosto ideální. Má parametry místa, kde se počítalo, že tu budou lidé převáženi na lůžkách, s horším pohybem, že se tu bude prát prádlo, rozvážet jídlo, takže my to jen zrekonstruujeme, z desetilůžkových pokojů děláme menší – dvoj- a jednolůžkové. Objekt jsme kupovali ve velmi dobrém stavu. Personál se o to vzorně staral až do revoluce a poté to měla na starosti skvělá paní správcová,“ říká nám při prohlídce místa generální ředitelka společnosti Clementas Renata Prokešová.

Čtyřpatrová nemocnice měla v minulosti sloužit až pro 500 pacientů, seniorů tu v budoucnu ubytují mnohem méně. „Za rok a půl to tu chceme mít hotové. Plánujeme tu zhruba dvě stě lůžek,“ upřesňuje ředitelka Prokešová své plány. Pro Clementas to není první záložní nemocnice, kterou přestavují. Zkušenosti už mají z Mlékovic, kde už centrum pro seniory stojí. Jak bude centrum po rekonstrukci vypadat, zjistíte v naší fotogalerii.