Karlos „Terminátor“ Vémola

Karlos „Terminátor“ Vémola Zdroj: Profimedia.cz

Smíšená bojová umění MMA získávají čím dál širší publikum
O bitvách v kleci se u nás často mluví jako o třetím nejpopulárnějším sportu. Hned po fotbalu a hokeji.
Conor McGregor, muž který přitáhl do MMA velké peníze
Karlos Vémola působí jako dravec, nesmlouvavá bestie, která jde soupeři po krku
Vémola se Vzdávat neumí. z posledních 19 zápasů prohrál jen jeden, a to před čtyřmi lety. Od té doby poráží rivaly jak kostky domina.
7
Fotogalerie

Lidový šampión Vémola: Návrat gladiátorů aneb Proč roste obliba „lidských kohoutích zápasů“?

Za třemi písmeny MMA se skrývá jeden z největších zábavních fenoménů současnosti. V Česku tento sport, který americký senátor McCain nazval „lidské kohoutí zápasy“, vyprodává sportovní haly. Hlavní česká hvězda bitek v kleci, Karlos „Terminátor“ Vémola, je zván do televizních talk shows i na Pražský hrad, například během oslav 100. výročí vzniku republiky. Proč tyto často krvavé souboje přitahují publikum?

Není to sport, jen legalizované násilí. I takto někteří lidé označují MMA, přesto smíšená bojová umění získávají čím dál širší publikum. Největší zásluhu na popularizaci této disciplíny jednoznačně americká organizace UFC. Každý sport pro divácký úspěch ale potřebuje také nosnou osobnost.

V celosvětovém měřítku se takovou persónou stal irský bouřlivák Conor McGregor, a to nejen skvělými schopnostmi v boji, ale hlavně ve zviditelňování sebe samého. Proslul až šíleným vystupováním, originálním urážením soupeřů a silným příběhem. Vždyť začínal jako nezaměstnaný instalatér, kterého živila manželka, nicméně oba věřili, že toho coby zápasník hodně dokáže. Stalo se. Dnes jedenatřicetiletý rodák z Dublinu je nejbohatším zápasníkem MMA světa.

Nová celebrita

Česká republika má také svého Conora. Je jím Karlos Vémola, bez něhož by bitvy v kleci nikdy nezaznamenaly v naší zemi takovou popularitu. „Bez Karlose by tu MMA bylo na úrovni jako třeba v Německu,“ prohlásil nedávno respektovaný trenér Daniel Barták. A jak je na tom sport novodobých gladiátorů právě v největší sousední zemi? Existuje, ale rozhodně nelze říci, že by se těšil takovému zájmu širokého publika.

U nás je tomu naopak, nový fenomén bojových sportů si získal masívní podporu. Zápasy v kleci chodí naživo sledovat tisíce lidí. Pražskou O2 arenu na konci minulého roku zaplnil kombinovaný turnaj MMA a boxu s podtitulem Marpo vs. Rytmus (hlavní zápas v ringu měli slavní rappeři). Ani ne o dva měsíce později stejnou halu vyprodala nejslavnější liga světa, již zmíněné UFC.

A v čem tkví zásluha Vémoly?

Čtyřiatřicetiletý bijec z Olomouce zkrátka umí zaujmout. Ať v dobrém, či ve zlém. Někteří jej zbožňují, jiní nenávidí. Obojí se počítá. Pokud jste ho náhodou doposud neznali, zjistíte, že vás buď začne zajímat, nebo vás bude štvát, ale rozhodně vám nebude lhostejný.

Nenahraditelný Terminátor

V oktagonu, jak se říká osmistrannému ringu ohraničenému pletivy, působí Vémola jako dravec, nesmlouvavá bestie, která jde soupeři po krku. A je v tom vážně dobrý, z posledních 19 zápasů prohrál jen jeden, a to před čtyřmi lety. Vzdávat se neumí, a tak si tehdy nechal dokonce zlomit ruku. Od té doby poráží rivaly jak kostky domina. Ale ještě zajímavější je český Terminátor, jak zní jeho přezdívka, mimo kolbiště. Působí jako typický komiksový hrdina: žije ve velkém domě s bazénem, jezdí tím největším autem světa, doma má krokodýla, žraloky a manželku s neobyčejnými přednostmi v oblasti prsou. Kromě zápasení umí Vémola také bavit.

Byl už v obou nejsledovanějších tuzemských talk shows, u Karla Šípa i Jana Krause. Ani jednou jako host nezklamal. Ba naopak, byl jedním z nejúspěšnějších účinkujících. Čísla mluví jasně, jeho rozhovor s Krausem měl na YouTube přes milión zhlédnutí během pár měsíců. Vémola totiž umí vyprávět, vtipkovat a pohotově reagovat. Toho vždy využíval i během takzvaného trash talku, jak se nazývají slovní přestřelky mezi soupeři, kteří se tím občas navzájem pošťuchují. Ať už proto, že se nemají skutečně rádi, nebo jen chtějí strhnout na svůj souboj pozornost. A právě v tom je Vémola nedostižný.

„Že vyhraju, to víme všichni. Jde jen o to, jak vyhraju. V momentě, kdy ho chytím, nemá vůbec žádnou šanci, bude tam lítat jako hadrovej panák,“ hlásal například před velikým soubojem s Petrem Ondrušem. „Bude to ostuda pro něj a pro ten sport, že mi takovýho soupeře dali.“ A nejpopulárnější tuzemský bojovník skutečně opět kraloval, rivala zneškodnil během prvního kola.

Vémola vs. Végh. O2 arenu čeká zápas století, vše o Oktagon 15! >>>

Vémolovy hlášky, to je pojem, čímž připomíná svůj velký vzor Muhammada Aliho.

„První kolo TKO“ (technický knokaut), „Lvi žerou první!“, „Ten zápas doručím, jako že se Terminátor jmenuju!“ Že se tato hesla nemusí zdát až tak zajímavá? Fungují perfektně. Hlavnímu muži českého MMA je přitom nenašeptává žádný Marek Prchal, on sám ví, co nejvíc funguje, a umí komunikovat s lidmi.

„V základu jde opravdu o předání nějakého sdělení, zprávy. Diváci to mají rádi, nebaví je dívat se na nudné bojovníky. A hlavně ne na lidi, kteří se neumějí chovat a vyjadřovat,“ řekl mi jednou Vémola v rozhovoru. „Jestliže neumíte komunikovat s publikem, jste jen poloviční zápasník. Vždyť pro koho to děláme? Pro diváky! Bez nich by to nešlo. Kdo si to neuvědomuje, je to jeho blbost. Bez diváků bychom se rvali někde po tělocvičnách.“

Proč jsou lidské zápasy tak populární? Přečtěte si velké téma v novém Relfexu >>>

Reflex 34/2019Reflex 34/2019|Archív