Piráti a Svobodní protestovali proti směrnici o autorském právu.

Piráti a Svobodní protestovali proti směrnici o autorském právu. Zdroj: Václav Podlešák

Piráti a Svobodní protestovali proti směrnici o autorském právu.
Piráti a Svobodní protestovali proti směrnici o autorském právu.
Piráti a Svobodní protestovali proti směrnici o autorském právu.
Piráti a Svobodní protestovali proti směrnici o autorském právu.
4
Fotogalerie

Proti směrnici o autorském právu protestovali Piráti i Svobodní, projít může už tento týden

Odpůrci připravované evropské směrnice o autorském právu se v neděli sešli na Palackého náměstí v Praze. Na shromáždění s názvem Protest proti cenzuře organizovaném Piráty promluvil jejich předseda Ivan Bartoš a několik dalších politiků. Ve zmíněné směrnici vidí omezení svobodného šíření informací na úkor finančních zájmů mediálních domů. V davu posluchačů se objevil také místopředseda Strany svobodných občanů Alois Sečkár.  

Schválena či zamítnuta má být směrnice o autorském právu na digitálním trhu již tento čtvrtek. V evropském parlamentu má slušnou šanci získat většinu, své zastánce má mezi poslanci největších frakcí EPP (Evropská lidová strana) i socialistické S&D.

Jako první z řečníků na demonstraci promluvila vedoucí zahraničního odboru pirátské strany Markéta Gregorová. „Internet je spojovací nástroj. Slouží k předávání informací a získávání vědomostí. Piráti nejenom v České republice ale po celém světě vznikli díky internetu,“ řekla protestujícím. „Často nám otloukají o hlavu, že jsme zaměření jen na internet, ale bez něj by nevznikla moderní společnost, jak ji známe. Právě za tu chceme bojovat, a proto jsme se tady sešli,“ obhajovala jeden ze základů politiky své strany.

Další řečník z řad Pirátů Marcel Kolaja se digitální agendou EU zabývá od roku 2003. Podle svých slov od té doby zaznamenal řadu pokusů omezit svobodu internetu, tento ale má patřit k těm nejsilnějším. „Vždycky se argumentuje ekonomickými zájmy, často až tím, že by došlo k nějaké ekonomické pohromě. Financování kvalitní žurnalistiky je dnes opravdový problém. Hledání řešení je důležité, ale řešení není v posilování kopírovacího monopolu. To povede pouze k vytváření dalších problémů a omezování svobod,“ řekl Kolaja. „Kde se v zájmu zachraňování zisků současných obchodních modelů zastavíme?“ dodal na závěr.

Jako další mluvil na akci předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ve svém projevu kritizoval článek 11 evropské směrnice a zároveň vydavatelské domy, které požadují poplatek za sdílení svých článků na sociálních sítích. Dále mluvil o článku 13 směrnice, u něhož mu největším trnem v oku bylo, že zřizovatel portálu, který slouží ke sdílení informací, ručí za to, že uživatelé nebudou nahrávat obsah, který porušuje autorská práva. Toto nařízení by se týkalo jak velkých sociálních sítí, tak i malých diskusních fór. Postihovat by mělo kromě novinových článků zároveň výtvory internetové kultury sloužící k zábavě nazývané memes. Nakonec vyzval účastníky protestu proti směrnici, aby dále vyvíjeli tlak na její odmítnutí.

Podle obhájců těchto návrhů velké internetové firmy typu Googlu profitují na jejich obsahu, aniž by se podílely na jeho tvorbě a nesly odpovědnost za jeho kvalitu. Směrnice o autorském právu by jim podle jejich tvrzení měla zlepšit vyjednávací pozici. Zeptali jsme se Bartoše na tento problém. „Dochází ke kopírování obsahu, ukládání do databází Googlu nebo Facebooku a následně zprostředkovávání těch textů. S ohledem na to si myslím, že největší monopoly jsou za hranou zákona. Legislativa je nicméně napsaná obecně a hovoří o všech. Neilustrujme platnost zákona na tom, jak se dotýká Googlu a Facebooku. Jsou to sice nejrozšířenější služby internetu, ale nejsou jediné,“ řekl předseda Pirátů Reflexu.

Mimo něj na protest dorazil taky místopředseda Svobodných Alois Sečkár, který formuloval postoje své strany následovně: „Jeden z článků směrnice hovoří o tom, že provozovatel je odpovědný za obsah a má filtrovat, co uživatelé nahrávají. To je úplně proti současnému fungování internetu a povede to k zániku spousty serverů. Směrnice omezuje svobodu vyjádření, kterou internet přinesl. Druhý bod o poplatku za sdílení považujeme za nesmysl. Je tady snaha přetvořit internet, aby sloužil k většímu výdělku vydavatelů. Přitom na obsahu se dá už nyní vydělávat velice dobře,“ řekl Sečkár a dodal, že centrální regulace podle něj není v žádném případě potřeba.