Video placeholde
Během kursu se vojáci aktivních záloh naučí stejně chovat, stejně mluvit, stejně spát a stejně chodit na záchod. Na individualitu tady není nikdo zvědavý.
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Trénink aktivních záloh Armády ČR ve Vyškově
Fasování výbavy při nástupu do aktivních záloh Armády ČR
Uchazeči si toho vozí zbytečně moc. Všechno potřebné dostanou.
25
Fotogalerie

Přípravy na válku. Jak se ve Vyškově cvičí aktivní zálohy

Válka na Ukrajině, vlastenectví nebo chuť překonat sám sebe. To jsou některé z důvodů, které přivádějí do jednotek aktivních záloh nové zájemce. Zájem je letos tak velký, že Armáda České republiky vypsala mimořádný kurs základní přípravy.

Je ráno, ale ve Vyškově teplota rychle stoupá a přes den atakuje třicet stupňů. U hlavní brány kasáren se pomalu tvoří hloučky nových uchazečů kursu základní přípravy aktivních záloh Armády České republiky. Zatím se skupinky tvoří intuitivně, ženy i muži si povídají, kouří. Na příští měsíc je to naposledy, kdy jim nikdo ne­organizuje každou minutu života. Někdo už ve vojenském přijel, většina je ale stále v civilu. Se spoustou zavazadel vypadají spíš, že se chystají na dovolenou než na vojenský výcvik.

Pak rotmistr autoritativním hlasem přikáže utvořit zástup, rozestup dva metry a všichni si musí nasadit respirátor. Budou ho nosit následující dva dny nehledě na horko a těžkou fyzickou zátěž, dokud nedorazí ideálně u všech negativní výsledky testů na covid, který je v armádě stále téma. Posléze se ukazuje, že opatrnost byla na místě – ze šedesáti uchazečů o kurs přípravy byli čtyři lidi pozitivní a museli kasárna opustit.

Fabrika na vojáky

Vyškovská kasárna jsou naráz schopna ubytovat až 1300 kadetů. Kromě našich šedesáti se v areálu, který je celý v řádech stovek hektarů, potkáváme i s účastníky kursů profesionální armády nebo se studenty vojenské vysoké školy.

Poté, co si uchazeči odbudou vstupní formality, se i se všemi svými zavazadly odeberou na úvodní fasování.

„Vozí si toho většinou zbytečně moc, vše tady dostanou, stačí jen hygienické potřeby a osobní věci,“ říká kapitánka Monika Nováková, mluvčí výcvikového střediska.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!