Vezete pomoc na Ukrajinu? Na hranicích musíte bojovat s byrokratickým Absurdistánem i příšernou pomalostí

Vezete pomoc na Ukrajinu? Na hranicích musíte bojovat s byrokratickým Absurdistánem i příšernou pomalostí Zdroj: Tomáš Vlach

Válka způsobila, že některé věci se prodávají na ulici a někdy se neví, odkud pocházejí. Snímek z Charkova.
Pomoc z Česka dorazila i do dětského domova do Užhorodu
Vyložit, naložit, vyložit a zase naložit. Tak se často vozí zboží na Ukrajinu.
I tyto věci přinesli Češi do sbírky pro Ukrajinu
4
Fotogalerie

Válka celníků a formulářů. Pomoc Ukrajině naráží na byrokratický absurdistán i příšernou pomalost

Vypravit se na Ukrajinu s humanitární pomocí může být velkým dobrodružstvím. Ne snad kvůli válce, ale adrenalin přináší třeba přepisování formulářů měnících se každý den nebo vysvětlování, že humanitární pomocí nemusí být jen stará a otřískaná, ale i nově zakoupená pračka. A to všechno s rizikem, že tu člověk kvůli nějaké nepříjemnosti uvázne na dlouhé hodiny, protože čekání je tady, na východní periférii Evropy, jevem nejčastějším.

„Jsme vděční za všechno, co nám přivezete,“ říká paní Olha z dětského domova v Charkově, který našel dočasné útočiště v opuštěné léčebně v ukrajinských Karpatech. Dvě stovky dětí od dvou měsíců do 17 let se tu tísní v nemocničním prostředí, místnosti pro nejmenší jsou zarovnané postýlkami, o soukromí alespoň trochu připomínajícím domov ani řeči. Po chodbách načichlých dezinfekcí se občas proplouží dětské postavičky, jednu z mála zábav nabízí hřiště s průlezkami na těsném dvoře léčebny.

Být chovancem, tak to tu nevydržím ani hodinu, ale ti zdejší to snášejí se značnou dávkou otrlosti. Stejně jako jejich doprovod. „Z Charkova jsme odjeli jen v tom, co jsme měli na sobě, a zatím neměli šanci si zajet pro věci,“ říká Světlana, která má na starost ­předškolní děti. „Ale díky pomoci okolí se to dá překonat lépe,“ dodává.

Charkovský sirotčinec dočasně sídlící v Karpatech je jednou z institucí, kterým dnes do značné míry usnadňuje život humanitární pomoc. Od státu sice mají přidělenou budovu a příspěvky by asi stačily na základní jídlo, ale oblečení, hračky, zábavu a spoustu dalších věcí sem vozí dárci. Až tak úplná nouze o ně není, protože pomoci sirotčinci chce (na rozdíl třeba od starobince či psychiatrické léčebny) každý.

Dostat na Ukrajinu pomoc ale rozhodně není jednoduché a dárci musí počítat s byrokratickým Absurdistánem. Cesta bývá adrenalinovým zážitkem, a ne každý to vydrží. I prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil před časem nespokojenost s tím, jak fungují celnice. Ty však jsou světem s vlastními zákonitostmi a zdá se, že otřást jimi nemůže na světě vůbec nic. Rozhodně ne kritika od nějaké hlavy státu a zřejmě ani válka s Ruskem…

 

Pět dnů ve frontě

K cestě na Ukrajinu jsme si vybrali hraniční přechod ve slovenské Uble. Člověk se sem sice proplétá malými silničkami, i během největších vln uprchlické krize to ale bylo místo, kde se dala hranice překonat v řádu hodin, a nikoli dnů jako do Polska. Mělo by to jít pohodlně, ale i tady narážíme na překvapení – fronta aut táhnoucí se asi kilometr před celnici.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!