Zpěvák Landa pořádá na pražském Vyšehradě pro širokou veřejnost „protivládní“ cvičení na utužování těla i ducha

Zpěvák Landa pořádá na pražském Vyšehradě pro širokou veřejnost „protivládní“ cvičení na utužování těla i ducha Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Daniel Landa organizuje „protivládní“ cvičení. Děláme to spolu všemu zmrdství navzdory, říká
Daniel Landa organizuje „protivládní“ cvičení. Děláme to spolu všemu zmrdství navzdory, říká
Daniel Landa organizuje „protivládní“ cvičení. Děláme to spolu všemu zmrdství navzdory, říká
Daniel Landa organizuje „protivládní“ cvičení. Děláme to spolu všemu zmrdství navzdory, říká
Daniel Landa organizuje „protivládní“ cvičení. Děláme to spolu všemu zmrdství navzdory, říká
27
Fotogalerie

Daniel Landa organizuje „protivládní“ cvičení. Děláme to spolu, všemu zmrdství navzdory, říká

Zatímco na Valentýna si mnoho lidí předávalo z tepla domova pomocí mobilů zamilované vzkazy, zpěvák a skladatel Daniel Landa plaval v neděli v poledne s dalšími otužilci v pražské ledové Vltavě. Sluníčko sice svítilo, ale bylo minus šest stupňů. Landa to nedělal poprvé, ale tentokráte to bylo v rámci jeho ohlášených „protivládních“ cvičení, které mají posílit tělo i ducha v době koronavirové pandemie, kdy jsou lidé kvůli vládním restrikcím nuceni omezovat i pohyb na zdravém vzduchu. „Cvičíme a otužujeme se spolu, všemu zmrdství navzdory,“ komentuje zpěvák svůj záměr.

U Vltavy se sešlo v neděli 14. února kolem 50 lidí. Ne všichni se odvážili skočit v plavkách do ledové vody. Většinu lidi přitáhla především Landova známost a jeho boj proti koronavirovým restrikcím. Řídí se u toho starým sokolským heslem: „Ve zdravém těle zdravý duch! V mysli vlast, v paži sílu! Tužme se!“¨

 „Vláda řeší koronavirovou krizi zcela nesmyslně. Nechci, aby nás někdo dál mučil. Nechci takhle žít. Lidé už dlouhé měsíce nedůvěřují způsobu řešení koronakrize. Umírají nám lidé na těle i na duši,“ říká k cvičením a otužování s veřejností Daniel Landa i v rozhovoru pro nové vydání časopisu Reflex.

Nekonečné zákazy, omezení, nejistota a chaos se podle něj velmi negativně odrazí jak na duši národa, tak na jeho tělesné kondici. „Umřelo a umírá hodně lidí, s covidem i bez covidu. Tlak na psychiku i fyzické zdraví je enormní. Politici to ze svých paláců a z parlamentu tolik nepociťují, i když vím, že i některým z nich umřeli jejich blízcí. Politici maximálně nemohou do své hospody a někdo je za něco sprdne. Já se svými kolegy ale musím něco udělat, jinak se z toho všichni zblázníme,“ dodává Landa v rozhovoru pro Reflex.

Kromě otužování ve Vltavě zahájil od 7. února každou neděli odpoledne i pravidelná cvičení v parku historického pražského Vyšehradu. Kromě protažení těla to považuje i za boj za svobodu proti dlouhotrvajícím omezením. Veřejnosti, která se s ním schází, cviky společně se zpěvákem předvádí cvičitelé Pavel Macek či Petr Macháček.

Při prvním nedělním cvičení bylo ale vše ovlivněno novou nadílkou sněhu. Přesto přišlo kolem sto lidí. Kromě Landových kamarádů a přátel, to byly také rodiny s dětmi a přidali se i někteří náhodní kolemjdoucí. Na druhém cvičení už bylo na dvě stě lidí. „Jde nám v této těžké době o lepší zdraví, lepší náladu a pospolitost,“ říkal při posledním cvičení Landa.   

„Pracuji přes hudbu s duší lidí. Cítím teď z těch duší často velkou bolest a zoufalství. Jsou to tisíce pohnutých osudů. Největší tlak je vyvíjený na rodiny s dětmi.  Když je nějaká matka zavřená doma s dětmi a ty nemohou do školy a ona do práce, to je někdy na skok z okna. Místo toho, aby vláda podobným lidem dávala metály, za to, že to tak dlouho vydrželi, tak je chodí jebat a otravuje jim život. Je to hrozný,“ dodává Landa pro Reflex.

Ve svých cvičících aktivitách chce dál pokračovat, ale tlak na vládu přenesl i na politickou scénu. Už na začátku ledna vystoupil na setkání v Poslanecké sněmovně, kde představil svoji iniciativu Blanický manifest. A na úterý 16. února se na půdě sněmovny připracuje jednání s vládními představiteli, na které Landa přivede také odborníky z oblasti zdravotnictví, školství a podnikání. Cíl je podobný jako v případě cvičení na Vyšehradě a otužování ve Vltavě. „O situaci v zemi nemohou rozhodovat jenom vládní experti, protože v týlu hoří. Musíme to změnit, jinak hrozí katastrofa,“ vysvětluje zpěvák Daniel Landa.

Velký rozhovor s Danielem Landou najdete i v tištěném reflexu č. 6/2021, který je k dostání v trafikách a na webu ikiosek.cz >>>

Obálka 6/21Obálka 6/21|Archiv