Video placeholde
Pracoviště Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
Pracoviště Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
Deník z intenzivky
Deník z intenzivky
Deník z intenzivky
73
Fotogalerie

Deník z intenzivky: Měli bychom se sice doma učit, ale tohle je nejlepší škola, říkají medici

Máme dost lůžek? Je dost plicních ventilátorů? A hlavně: bude dost personálu, který by je obsluhoval? Na to, čím momentálně procházejí lékaři a sestry intenzivní péče, budeme postupně přinášet odpovědi v této časosběrné reportáži z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde se připravují na možný příliv pacientů s těmi nejzávažnějšími komplikacemi způsobenými koronavirem covid-19. Všechny díly Deníku z intenzivky si můžete přečíst zde.

Den 17 (9. dubna 2020)

Medik David Novotný právě ukončil svoji dnešní službu na „infekčním“ a po čtyřech hodinách se konečně mohl svléct z ochranného obleku, osprchovat a obléct do civilu.
„Jsem upečený,“ popisuje své pocity z práce v ochranném oblečení.

Novotný (24) je v šestém ročníku medicíny a tady, na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a VFN v Praze, pracuje už tři roky jako ošetřovatel. To znamená především to, že pomáhá sestrám s péčí o pacienty.

Od té doby, co jim přerušili kvůli pandemii školu, je zde o to víc. Nabral si 16 služeb a je rád, že může získat zkušenosti na oddělení, kde leží pacienti s nejzávažnějšími komplikacemi způsobenými koronavirem.

„Měl bych se sice doma učit, ale radši jsem tady,“ říká.

Možnost pomoci

Novotný je jedním z mnoha mediků, kteří teď v nemocnici pomáhají. Někteří tu, jako on, pracovali už předtím, ale mnoho z nich se přihlásilo nově, až v době, kdy se v České republice začali objevovat první případy nákazy.

Kateřina Kubásková (24) je v pátém ročníku na 1. lékařské fakultě a jednou ze stovky mediků-dobrovolníků, kteří teď v nemocnici pomáhají.

„Ještě než to propuklo, tak jsme ve škole založili facebookovou skupinu a obvolávali nemocnice, kde by nás potřebovali,“ říká. „Ministerstvo zdravotnictví sice říká, že je to povinnost mediků, ale my to děláme dobrovolně.“

Kubáskovou, podobně jako dalších šest mediků, nemocnice poslala sem „na urgent.“ Náplní její práce je momentálně testování personálu na covid-19. Jen dnes jich otestovali 56.

„Odebírám vzorky z nosohltanu suspektním pacientům,“ říká a vysvětluje, že celý den „pendluje po nemocnici“, podle toho, kde je potřeba vzorky odebrat a kam je donést.

S ostatními mediky se shoduje, že je vděčná mít tu možnost být u toho a trochu pomoci.

„Ta zkušenost je skvělá,“ říká.

Podobně to vidí i Novotný.

Ten dneska při službě pomáhal připravovat jednoho pacienta – šedesátiletého Ukrajince, u kterého se kromě diagnózy covid-19 potvrdila i jiná, závažná nemoc –- na převoz na jiné oddělení.

Právě tenhle pacient z Ukrajiny je jediný pacient z těch celkových šesti s těžkými komplikacemi, jež je momentálně při vědomí. Tudíž má tu výhodu, že s ním mohou zdravotníci komunikovat a vysvětlit mu, co přesně se s ním teď děje a bude dít. Bohužel má ale tu nevýhodu, že toho nemůže využit, protože nerozumí moc dobře ani česky, ani anglicky.

„Říkal, že čeká, až ho budou léčit ti správní lidé na tu správnou nemoc. Dokonce i odmítal jíst tady u nás,“ říká Novotný. „Někdy je to s pacienty těžké.“


Vláda si plní dávný sen: zlikvidovat drobné podnikatele. Více si přečtěte v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 15/2020Reflex 15/2020|Archív