Video placeholde

Režisér Tauš: V 90. letech jsem se přiznal k drogám, místo pocitu svobody jsem dostal nálepku narkomana

Viktora Tauše zaregistrovala široká veřejnost poprvé v roce 1999, kdy režíroval částečně biografický debut Kanárek. Byl to mladý student dokumentaristiky na FAMU a sám o sobě říká, že byl arogantní blb. Od té doby uplynulo hodně vody.

Dnes je Viktor uznávaným českým režisérem, jehož dílo můžou poslední tři roky vídat například diváci České televize, která uvedla jeho detektivní minisérie Vodník, Modré stíny a nově také Zrádci. Jeho srdcovou záležitostí se však stala divadelní hra Amerikánka. I o té se rozpovídal v dalším dílem pořadu Prostor X.

O devadesátých letech mluví Viktor Tauš jako o době, která byla tvarově složitá. Dokonce jsme podle něj tehdy zažili největší krizi hodnot, jakou kdy naše společnost prošla. Nevěděli jsme jak zacházet se svobodou, nevěděli jsme, jak zacházet s drogami. O tom ví režisér své.

Už jako student propadl závislosti na heroinu. A přesto, že se mu z ní díky léčbě podařilo dostat, o několik let později, po filmu Kanárek, užíval pervitin. Žil dva roky na ulici jako bezdomovec. Přiznává, že už je z otázek na toto téma trochu unavený, ale chápe to. „Při natáčení Kanárka jsem namířil kameru sám na sebe a přiznal se k drogám. Místo pocitu svobody jsem dostal nálepku narkomana,“ říká režisér, kterému to však není líto. Vnímá toto období jako dobu, která je jeho součástí a formovala to, jaký je on sám dnes.

Mimo práci na filmech působil v letech 2004–2011 jako reklamní režisér, je tvůrcem více než 70 spotů. V roce 2010 režíroval film Sněženky a machři po 25 letech. „Ten byl točený ze všech špatných úmyslů, z kterých to jde. A byl to jediný film, který jsem točil na zakázku,“ vzpomíná režisér na jediný vyloženě komerční trhák, do kterého se pustil.

Jeho nejnovější počinem je série Zrádci z prostředí česko-vietnamské drogové mafie. Ambiciózní policistku hraje Lenka Krobotová. V Cyrilu Dobrém, herci, který ztvárňuje hlavního hrdinu, dvacetiletého Davida, našel Viktor Tauš novou mladou hereckou hvězdu. „Cyril přišel na casting a řekl – Dobrý den, jmenuji se Cyril Dobrý a dnes mě vyhodili z DAMU. Já jsem v tu chvíli věděl, že mám svého člověka,“ vzpomíná režisér na první společné setkání. Na seriálu úzce spolupracoval s Českou protidrogovou centrálou. Lidé, kteří tam pracují, jsou podle něj novodobý rytíři. První díl Zrádců uvede Česká televize 23. února.

Viktor Tauš má na kontě také jednu divadelní hru. Jmenuje se Amerikánka a zrála v něm dvacet let. Jedná se skutečný příběh dívky, kterou potkal v dobách, kdy žil na ulici. Možná se již brzy dočkáme filmového zpracování.

Jak se stal Viktor Tauš z režiséra bezdomovcem a z bezdomovce opět režisérem? Proč se dnes drogy posílají poštou? Co je to dark net?