Video placeholde

Winkelmannová: Jako bych zemřela a znovu se narodila, stíhání komunistů za to ale stálo. Češi tu vraždili Čechy

Neela Winkelmannová stála u zrodu Platformy evropské paměti a svědomí. Povedlo se jí odstartovat stíhání představitelů komunistického režimu, ale stálo ji to hodně. Zdraví, fyzické i psychické. V rozhovoru velmi otevřeně popisuje své vyhoření, jak se dostala na hranu a nemohla jíst ani vstát z postele a jak se pomalu dostává zpátky. Mluví o smrti a znovunarození. Všechno to ale prý stálo za to.

Pokud se nevyrovnáme s komunistickým režimem a jeho zločiny, nic se tu nezmění, tvrdí Neela Winkelmannová. Lidem nevadí, že se krade a je tu korupce, protože vlastně pořád platí „kdo neokrádá stát, okrádá rodinu“. Češi nemají úctu k lidskému životu a jako by je nezajímalo, jak se tu v 50. letech vraždilo. Neela Winkelmannová zdůrazňuje, že Češi vraždili Čechy a o to je to zrůdnější. Nemůžeme to hodit na nacisty, dělali jsme to my.

Je tu spousta věcí, o kterých se vůbec nemluví. Třeba zabíjení nenarozených a novorozených dětí politických vězeňkyň, říká Neela Winkelmannová. Problém je i v tom, že každá rodina zažila nějakou tragédii nebo v ní byl člen KSČ. Německo se s minulostí vyrovnalo lépe, hrůzy nacismu si připomínalo denně a to otevíralo staré rány. To bychom potřebovali taky, včetně tribunálů, kde by lidé, na kterých se stalo bezpráví, mohli pojmenovat viníky.

Neele Winkelmannové na snaze dostat komunistické pohlaváry před soud hodně záleželo, brala to trochu jako odplatu. Chtěla společnosti pomoct léčit se. Popisuje, kolik úsilí a práce za trestními oznámeními je. Odneslo to její zdraví, vyhořela a v osobní zpovědi líčí, co zažívala a jak s tím bojovala. Teď říká, že se jí povedlo posunout se dál a našla taky spiritualitu. Klíčové je najít lásku sám k sobě, ke svému životu.

Jak Neela Winkelmannová svým způsobem zemřela a co jí pomohlo ke znovuzrození? Co člověk prožívá, když skutečně vyhoří, a jak se tomu bránit? Proč je tak důležité stíhat komunisty ještě dnes? Jak se na Češích podepsala totalita a v čem je to dnes vidět? Proč lidi zločiny minulého režimu vlastně nezajímají? A zlepší se to někdy?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>