Video placeholde

Neumann: Studená občanská válka ohrožuje USA. Trumpovi přeskakuje, ale volby vyhraje, znám Američany

Dušan Neumann žije ve Spojených státech už skoro 40 let. Tamní politiku zná dobře a tvrdí, že takhle rozdělená země ještě nebyla. Mluví o studené občanské válce, která se může ještě zhoršit, tedy pokud příští volby vyhraje jeden z vyzyvatelů Donalda Trumpa. Tomu ale nevěří, kandidáti jsou slabí a ústavní žaloba amerického prezidenta možná i posílí.

Trump se rozhodl, že bude plnit sliby, a nejhorší je, že čistí politickou bažinu, dotknul se byrokratů z obou stran, říká Neumann. Sice s sebou přivedl lidi zatížené skandály a obviňované z korupce, to samé prý dělali i Obama a Clinton. Ale těm to na rozdíl od Trumpa procházelo, protože nenarušovali systém. Neumann tvrdí, že stranickost ovládla život politiků a úředníků a nesmiřitelně je rozdělila.

Impeachment je čistě předvolební záležitost, demokraté chtějí Trumpa znemožnit před voliči, a proto věc prodlužují, tvrdí Neumann. Dodává, že se jim to ale nepovede. Američany už ústavní žaloba a neustálá kritika prezidenta podle Neumanna unavuje. Publicista popisuje, že když vyjedete z města na venkov, domy jsou plné trumpovských vlajek. Dodává, že klíčovou roli teď hrají média, která nejsou objektivní a ve kterých je většina zpráv namířena proti Trumpovi.

Teď se bojuje o budoucnost USA, Trump je v tom jen zástupný problém, míní Neumann. Jde prý o souboj konzervativního pohledu na svět s pohledem levicovým, podle Neumanna socialistickým a progresivistickým, který chce pro lidi vše zadarmo. Trumpovi přitom hraje leccos do karet. Jeho demokratičtí protivníci jsou podle Neumanna slabí, on dělá správné kroky a ekonomika funguje.

Je něco na obviněních, podle kterých Trump de facto vydíral Ukrajinu a chtěl od ní službu ve formě vyšetřování svého politického protivníka? Jak Dušan Neumann vysvětluje Trumpův telefonát ukrajinskému prezidentovi? Proč si je tak jistý, že Trump příští volby vyhraje? Jak sám vnímá rozdělení americké společnosti? A jakou roli v tom hrají média?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>