Video placeholde

Lži o jídle jsou nebezpečné, šíří je i lékaři, sůl je úplně ve všem a může za řadu nemocí, varuje expert na výživu

Používejte selský rozum, o jídle musíme přemýšlet a cokoliv k tomu lidi přivede, je dobré, říká odborník na výživu Pavel Suchánek. Působí na pražském IKEM, ale pracuje taky s vrcholovými sportovci a učí nutriční terapeuty. Důrazně varuje před solí v jídle. Jíme jí příliš a dodržet doporučované denní množství je prakticky nemožné. Zdůrazňuje taky nebezpečnost alkoholu. Ostře se ohrazuje proti lékařům a vlivným lidem, kteří šíří lži a mýty právě o alkoholu nebo stravování obecně.

Suchánek upozorňuje, že sůl je prakticky ve všem, co jíme. Přidává se do potravin kvůli trvanlivosti, chuti, ale taky abychom jich prostě snědli víc. Stává se tak jednou ze zásadních příčin obezity. Na rozdíl od cukru navíc za ní není náhražka, takže je de facto nebezpečnější. Suchánek popisuje, co by měl člověk změnit a jak se stravovat.

Česko je na tom přitom hůř než západní státy. Jde o návyky, ale taky přemýšlení o jídle a plánování. Podle Suchánka vyhazujeme spoustu jídla a zároveň odmítáme připlatit za kvalitnější potraviny s menším obsahem soli. Přílišná konzumace soli přitom vede taky k řadě nemocí. Suchánek říká, že řešením by mohlo daňové zvýhodnění (nebo zdražení) některých potravin. Důležité je taky informovat lidi prostřednictvím pozitivních příkladů.

Je to strašný problém a je to nebezpečné, říká Suchánek o lékařích a osobnostech, kteří podle něj šíří lži a fámy. Zmiňuje třeba výroky o zdravosti vína nebo slova kardiologa Neužila, který doporučuje jíst jen večer a o víkendu. Suchánek to ostře kritizuje a tvrdí, že problém je i v přístupu médií. Lidi navíc nechtějí slyšet pravdu, tedy že je potřeba jíst rozumně a hýbat se.

Proč musí Češi řešit to, co jí, víc než lidé v některých západních zemích? Má vegetariánství a veganství smysl? Které trendy jsou nebezpečné? Kolik soli je skutečně v našem jídle a jaké to má dopady na naše zdraví? A proč šíří lži o jídle lékaři?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>