Video placeholde

Náš burger je lepší než maso, je zdravý na srdce a chutná skvěle, změnu už nikdo nezastaví, říká Krejčík z Many

Chceme zbourat status quo a nastavit nové standardy, jsme součást řešení problémů lidstva, říká zakladatel Heaven Labs Jakub Krejčík, který stojí za značkou Mana. Nabízí náhradu jídla a teď přichází s rostlinným burgerem, který má lidem chutnat a zároveň být šetrnější k planetě. Klíčové je ale podle Krejčíka změnit náš pohled na jídlo.

Chtěli jsme nabídnout ikonickou potravinu, klíčová pro nás byla struktura burgeru, říká Krejčík. Chtěli se co nejvíc přiblížit masu a prý se jim to podařilo. Zdůrazňuje důležitost technologií, které využívají a které jsou unikátní. Burger má být zdravý, Krejčík zmiňuje 159 zdravotních benefitů, které jsou podle něj doložené. Bílkoviny bere z hrachu, rýže, konopí, munga a řas.

Krejčík tvrdí, že nechce nikoho přesvědčovat, aby nejedl maso, ale nabízí alternativu. Připouští, že ve výsledku nemusí ulevit planetě od emisí, ale z výrobního procesu prý odstraní zvíře, což prý je už samo o sobě hodnota. Říká, že tlak na to, aby se něco změnilo, je nezastavitelný a je třeba přijít s řešením. Lidstvo se musí adaptovat.

Jídlo je zážitek, něco výjimečného, do kina taky nechodíte třikrát denně, říká Krejčík. Člověk by měl změnit pohled na stravování. Sám se stravuje téměř výhradně pomocí náhrad jídla. Jeho firma vyvíjí další alternativy a on je zkouší na sobě. Od začátku byl pro Manu pokusný králík. V dalších měsících se chce ještě víc rozšířit do zahraničí. Vlastnictví firmy přitom z rukou moc pustit nechce.

V čem je rostlinný burger lepší než ten z masa? Naučí se i s jeho pomocí lidi stravovat jinak? Jak se napodobuje struktura masa a jak dlouho trvá vývoj? Kde je podle Jakuba Krejčíka budoucnost jídla? A s čím chce ještě přijít?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>