Video placeholde

Jan Hrušínský: Stydím se za podpis anticharty, tátu zlomili a ponížili. Na Hradě by to měli ukončit těžkooděnci

„Táta říkal, co si myslí, a já to zdědil po něm, využívám svou svobodu,“ vysvětluje herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušinský, proč je tak hlasitým kritikem dění v Česku. Lidé by se podle něj měli ozývat více. Říká, že se okolo nás znovu svírá kazajka a situace mu připomíná dobu 70. let, kdy jeho rodina čelila komunistickému tlaku.

Čekám, kdy na Hrad vtrhne komando těžkooděnců a udělá tam tomu konec, říká Jan Hrušinský. Vadí mu chování prezidenta a svou ostrou kritiku dokládá příklady, které podle něj ukazují zneužití moci a různé obchody. Tvrdí, že Zeman své voliče obelhal, a my si zvykáme na věci, které se zdají být přehlédnutelné, ale jsou důležité. A dodává, že za jeho názory mu lidé na ulici často děkují.

Za podpis Anticharty se stydím, ale mrzí mě, že se pranýřuje třeba Jan Werich, ale neznáme skutečné viníky, tvrdí Jan Hrušinský. Většina lidí podle něj Antichartu nepodepsala dobrovolně a byl za tím i psychický teror. Popisuje, jak komunisté zlomili jeho otce, kterého podpis dokumentu ponížil, a jak bylo vyhrožováno i jemu. Rudolf Hrušinský kvůli svým názorům čelil zákazům a prodělal i 4 infarkty.

Po roce 1989 jsme asi byli trochu naivní, říká Jan Hrušinský a mluví o skartování dokumentů StB. Nečekal prý, kolik agentů StB půjde do vrcholové politiky a jak pak budou bohatnout. I to podle něj vedlo k tomu, že lidé ztratili důvěru v demokracii a část z nich nostalgický hledí zpět do dob socialismu.

Jak se Jan Hrušinský vyrovnává s tlakem a útoky? Jakou roli podle něj hrají Parlamentní listy? Proč měli být komunisté potrestáni? V čem teď selhávají základní bezpečnostní prvky státu v souvislosti s některými politiky? A má opozice lidem co nabídnout?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>