Video placeholde

Babiš lže a platí si voliče, doba není normální, opozice se musí spojit a hledat i prezidenta, říká šéf Starostů

Opoziční strany, tedy STAN, ODS, KDU-ČSL a TOP 09, už pracují na základech možné spolupráce. Podle předsedy Starostů a nezávislých Víta Rakušana připravují programový základ, na kterém se shodnou. Pro Rakušana je spojení sil s dalšími subjekty prioritou a říká, že na místě už jsou i odvážnější řešení. Chce zkomplikovat povolební situaci Andreji Babišovi, zastavit mocenské duo Babiš – Zeman a snad i přijít s jedním dobrým kandidátem na prezidenta. Prezident a premiér podle Rakušana popírají polistopadový vývoj, tedy že posledních 30 let bylo úžasných.

Musíme říct, že jsme schopni se dohodnout na daních, změně vzdělávání a reformách sociálního systému, říká o opoziční spolupráci Rakušan. Udělá vše pro to, aby nějaké spojení vzniklo. Ohledně sbližování s TOP 09 se prý čeká na výsledek jejich sněmu. Shoda je prý možná i na jednom prezidentském kandidátovi, kterého teď s dalšími stranami hledají. Ve hře by mohl být generál Pavel, ale třeba taky senátoři Fischer, Bek nebo Drahoš.

Lidé, kteří vyrostli za minulého režimu, z většiny věří tomu, kdo jim něco dá hned teď, míní o růstu preferencí hnutí ANO Rakušan. Babiš to podle něj dělá šikovně, ale ve výsledku lidem lže a kupuje si je. Zdůrazňuje taky premiérovu pracovitost a lovení třeba mezi voliči SPD, o které by prý Starostové ani nestáli. Nebudeme lidem stavět vzdušné zámky, dodává.

Cítím se být krácen na svých právech, vláda porušila zákon, říká o projednávání daňového balíčku ve sněmovně Rakušan. Je proto pro podání ústavní stížnosti. Vláda se podle něj odmítla bavit i o pozměňovacích návrzích, které měly napravit ty zásadní chyby, jako je třeba nezvýšení zdanění hracích automatů. Rakušan přitom připouští, že obstrukční taktika možná na lidi nefunguje.

Proč je podle Víta Rakušana důležité, aby prezident 17. listopadu promluvil? Čím porušila vláda zákon a skutečně nejsou dnešní obstrukce podobné těm při projednávání církevních restitucí? Jak se dívá na nízké preference Starostů a co s nimi chce dělat? A je reálné, že se opozice skutečně domluví na spolupráci?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>