Video placeholde

Kartous: Žijeme v jedovatém luxusu a škola vede děti k totalitnímu myšlení. Pokud se neprobudíme, nemáme šanci

České školství se musí změnit. Tvrdí to publicista a šéf komunikace organizace EduIn Bohumil Kartous, jinak totiž podle něj česká společnost nemá budoucnost. Problémy českého školství, ale obecně i celé společnosti sepsal do knihy No future. Popisuje, kde vzdělávání selhává, co by se podle něj mělo změnit a v čem teď selhává rodina.

Všichni si mysleli, že se vzdělávací systém přemění sám, říká o letech po sametové revoluci Kartous. Na vzdělávání se podle něj nekladl dostatečný důraz, navíc dál stavělo na stejných lidech se stejným přístupem, jako byl ten totalitní. Problém je v nastavení systému i učitelích, ale hlavně prý v přístupu ke vzdělávání obecně. Přebíráme zaběhnuté principy a upínáme se k minulosti, zatímco se okolní svět rychle mění.

Česká společnost se musí dívat za horizont pár let, a pokud si to neuvědomí, budeme na tom velmi špatně, zdůrazňuje Kartous. Zmizí totiž výhody, ze kterých naše ekonomika těží, jako je třeba levná pracovní síla. Důležité je přitom prý shodnout se na tom, čeho chceme dosáhnout. Velkou roli hraje polarizace a totalitní myšlení i na straně těch, kteří se považují za demokraty.

Podle Kartouse jsou dvě řešení. Buď tlak od voličů, kteří budou po politicích požadovat zásadní změny ve vzdělávání. Ten ale není příliš reálný. Nebo naopak kroky ze strany českých elit, které se budou snažit systém proměňovat. Politici ho teď ale prý často spíš zneužívají k zlepšení volebních výsledků.

Jak by se mělo změnit české školství? Jakou roli hraje škola a jak by měla chránit hodnoty a tradice? V čem je problém dnešních učitelů? Proč je tak důležitá role rodiny? A proč dnešní rodiče tuhle roli často neplní?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>