Video placeholde

Rakovině jsem vděčná, teď jsem šťastnější, i když mám díru v hlavě, říká žena, která přežila nádor mozku

Rakovina jako signál ke změně, tak nemoc vnímá Ivana Sedláčková. Lékaři jí našli velký nádor v hlavě jen pár měsíců po porodu dcery. Prošla léčbou a dvěma operacemi, rakovina se totiž vrátila. Teď říká, že je šťastnější a hodně se naučila. Svoje zážitky sepsala do deníkové knihy Díra v hlavě, kterou sama vydává a vybírá na ni v kampani na Hithitu.

Díru v hlavě Ivana Sedláčková skutečně má, po nádoru zůstal prostor, do kterého už se mozek nevrátí. Velmi detailně popisuje problémy, kterým teď čelí, a překvapivě i šťastné dny po první operaci. Díky kombinaci víc okolností se totiž prý dostala do jiného stavu vědomí a jinak vnímala hudbu a taky třeba lépe slyšela.

Sedláčková nechtěla znát svou prognózu a ani si radši o svém typu nádoru nic nehledala na internetu. Jedné své lékařce přitom zpětně vyčítá, že s ní necitlivě mluvila o tom, že může zemřít. Říká, že kdyby neměla rodinu, malé dítě a motivaci, možná by to vzdala.

Rakovině jsem opravdu vděčná, teď jsem šťastnější, říká Ivana Sedláčková. Ukázala jí prý cestu, díky které změnila svoje chování. Zároveň ale ani trochu nerozporuje důležitost medicíny, mluví spíš o přístupu k nemoci a k životu, který podle ní může být i pro boj s nemocí zásadní. Zároveň velmi otevřeně přiznává, že ona měla velké štěstí a je výjimkou, zdůraznil to prý i její lékař.

Jak je možné brát rakovinu jako něco pozitivního? Čím změnila život Ivany Sedláčkové k lepšímu? Proč pro ni byl důležitý moment, kdy se nemoc vrátila? A jak ve světle svého pozitivního přístupu vnímá to, že tolik lidí dnes rakovině podlehne?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>