Video placeholde

Plánujeme v Praze blokády, hrozí nám vymření a už dochází čas, říká mluvčí Rebelie proti vyhynutí Holcnerová

Blokády, občanská neposlušnost, tlak na vládu. Mluvčí Rebelie proti vyhynutí Veronika Holcnerová tvrdí, že situace s klimatickou změnou je už příliš vážná a je na čase jednat. Hnutí v Praze plánuje blokády v rámci celosvětové akce. Jde jim o narušení chodu společnosti a doufají, že si jich už politici všimnou a začnou jednat. Prosazují třeba uhlíkovou neutralitu do roku 2025.

Budeme muset změnit svůj životní styl a zaplatit cenu, která se nám nebude líbit, říká Holcnerová. Nutné podle ní bude vypnout uhlíkové elektrárny a omezit automobilovou dopravu. Ekonomiku to zasáhne, ale pokud se prý nic nestalo, o práci a možná taky o život přijde mnohem víc lidí. Sama je ochotná vzdát se lecčeho a v rámci Rebelie proti vyhynutí udělat, cokoliv bude třeba.

V Praze se teď plánují blokády, celosvětově má hnutí přes milion členů. Holcnerová zdůrazňuje důležitost přímé akce, která jediná může vést ke změnám. Střet s policií je podle ní nutná součást toho všeho. Na demonstrace, jako je třeba ta Milionu chvilek pro demokracii, už prý teď není čas. Média přitom prý o vážnosti situace neříkají pravdu.

Pokud je situace tak špatná, lidi vystraší, ale přece jim nebudeme lhát, zdůrazňuje Holcnerová. Mluví o hrozbě vyhynutí celého lidstva, reálněji prý smrt hrozí miliardám lidí. Přiznává, že pohled na příčiny i důsledky klimatické změny je různý, o pravdě svých slov je ale přesvědčená.

Jak velký problém skutečně jsou hořící lesy v Brazílii? Proč Veronice Holcnerové nevadí, že na boji proti klimatické změně může leckdo vydělat? Co všechno budeme podle ní muset obětovat? A berou Rebelii proti vyhynutí politici vůbec vážně?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>