Video placeholde

Iva Pazderková: Lidi věří lžím, kvůli Babišovi mi sprostě nadávají. Deprese někdy zabíjí, žiju v neustálém strachu

Sluníčkářka, která má důvěru ve svět a věří v pravdu a poctivost. Herečka, komička a hudebnice Iva Pazderková ale taky váží slova, když mluví o politice. Je pro ni důležitá, dění v Česku ji trápí. Za svoje ostré názory už si ale leccos vyslechla. Taky popisuje svůj každodenní boj s depresemi a úzkostmi a to, co jí pomáhá. Zásadní je pro ni přitom hudba, její texty jsou autobiografické. Stejně jako připravovaná kniha, tedy aspoň z části.

Je pro mě důležité mít co nejčistší svědomí a udělat maximum pro to, abych svému okolí ukázala, že cesta pravdy a poctivosti je správná, říká Iva Pazderková. Vysvětluje tak své politické názory. Věří, že aktivita občanů a demonstrace můžou dění v Česku změnit. Lidé podle ní věří lžím a nechávají se obelhávat, apeluje přitom na to, aby víc přemýšleli. Čelí kvůli tomu urážkám, lidé se prý někdy chovají jako blbci.

Žít s neustálým strachem je strašná únava, bojíte se všeho, popisuje svůj boj s panickou poruchou a depresemi Pazderková. Strach si zakazuje. Je v ní, ale dělá, jako by nebyl, jinak by prý nemohla fungovat. Je s ní totiž každý den. Deprese je podle ní podobná rakovině, taky je někdy smrtelná. Pazderková teď ale má v tomhle směru lepší období. Pomohlo jí uspořádat si život a taky se vyhýbá rolím, které ji stresují. Třeba tím, že jsou hloupé. Přichází tím o peníze, ale zdraví má prý jen jedno.

Zásadní je pro Ivu Pazderkovou hudba, ve které může být sama sebou. Její texty jsou autobiografické, tak trochu se vypisuje ze života. Záleží jí ale taky na boji se změnou klimatu. Snaží se žít bez plastů, bezobalově a udržitelně. Tvrdí, že jde udělat spousta malých změn, které můžou mít obrovský dopad. V tom chce jít příkladem.

Co pro Ivu Pazderkovou znamená duchovní život? V co věří? Co pro ni znamená nálepka sluníčkářky? Co ji v politice zvedá ze židle? A proč si zrušila účet na Facebooku?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>