Video placeholde

Jsme genderově nekorektní, nebojujeme za práva žen, ale měníme jim životy, říká Přikrylová z Czechitas

Nebojujeme za práva žen, ale chceme dostávat víc příležitostí k ženám, říká zakladatelka Czechitas a datová analytička Dita Přikrylová. Chce dělat informační technologie cool a ukázat, že právě v nich je budoucnost. Do IT se totiž ženy pořád moc nehrnou, stereotypy jsou v Česku hluboce zakořeněné. 

Czechitas už za pět let svého působení oslovili asi 15 tisíc lidí, hlavně žen a taky dětí. V září chce otevřít první Czechitas House, což má být vzdělávací centrum přístupné doslova pro celou rodinu. Organizace nabízí rekvalifikační kurzy, výukové programy i programy pro školy. Školství v tomhle zaspalo a podle Přikrylové se mění jen pomalu. Výuka pořád neodpovídá tomu, co je potřeba na trhu práce.

Jsme genderově nekorektní, tvrdí Přikrylová o cílení právě na ženy. Posilovat je v oblasti technologií je podle ní třeba. Sama diskriminaci nezažila, je ale spíš výjimkou. Tvrdí, že příběhu, kdy učitelé během hodin informatiky posadí dívky do zadních lavic, je pořád hodně.

Když vidíte, že někomu reálně změníte život od základu, tak vás negativní komentáře nerozhodí, říká Přikrylová. Krizi má podle ní člověk každý den, ale důležitý je výsledek. Popisuje, že ve fungování Czechitas byly i problémové momenty, třeba profesionalizace a přerod ve firmu. Pomohla jí přitom mimo jiné i kniha Čtyři dohody.

Je Dita Přikrylová technooptimistka? Je podle ní třeba bát se umělé inteligence? Cítí se být feministkou?A v čem jsou pro ni přínosné zmíněné Čtyři dohody?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>