Video placeholde

Pehe: Zeman je vítěz, Babišovi je připraven dát milost a zachránit ho, ten skandál a protesty by si užíval

Prezident Zeman se baví a teď i vyhrává. Podle politologa Jiřího Pehe, ředitele New York University v Praze, se v Česku šlape po Ústavě a už to není legrace. Premiér Babiš je slabý, protože prezidenta potřebuje, aby se udržel u moci a taky kvůli svému trestnímu stíhání. Problémy kolem předsedy vlády se ale kupí a na podzim možná bude v palbě z hned několika stran. Pak můžou lidé znovu vyjít do ulic, demonstrace na Letné by v takovém případě byla jenom ochutnávka.

Pehe tvrdí, že pokud bude Babiš obžalován a souzen, prezident je připraven dát mu milost nebo stíhání zastavit. Politolog je přesvědčen o tom, že by to Zeman udělal, ale celou věc by co nejvíc natahoval, aby mohl Babiše ovládat. Paradoxně by proto bylo pro prezidenta nejhorší, kdyby žalobce stíhání premiéra zastavil a rozvázal mu tak ruce.

ČSSD teď možná hledá vhodný okamžik, kdy z vlády odejít, míní Pehe. Riskuje, že ji nikdo nebude brát vážně, ale taky může doplatit na kupení kauz kolem premiéra. Potřebuje taky další důvod, výměna ministra kultury a překračování Ústavy jsou totiž jejím voličům jedno. Mohla byt tak využít podzimní debatu o rozpočtu.

Babiš se pak možná nechá prezidentem vmanipulovat do vlády opřené o SPD a KSČM. Předčasné volby už totiž nechce. Pehe nevěří spojení opozičních stran do jednoho silnějšího uskupení. Brání tomu podle něj rozdíl mezi konzervativními a liberálními postoji jednotlivých stran, ale taky třeba postoj k EU.

Proč je Jiří Pehe při pohledu do budoucnosti optimista? Jak horký bude letošní politický podzim pro premiéra Babiše? Za jakých okolností by mohl kupení problémů kolem sebe ustát? A proč je teď prezident beztrestný?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>