Video placeholde

Architektka Le Peutrec: Nechápu české politiky, bojí se stavět. Praha místy vypadá jako rozvojová země

Mrakodrapy jsou katedrály 21. století. Architekta Eva Le Peutrec jich navrhla 24 a má zkušenosti, které s ní může měřit jen málokdo. Navíc je mladá, což muže z jejího oboru děsí. Mrakodrapy jsou totiž o egu a oni jsou ochotní jít přes mrtvoly. Le Peutrec pracuje i 105 hodin týdně, když jde o velký projekt. Kvůli vyhoření se v roce 2011 odstěhovala do Nové Kaledonie. Ani tichomořský ráj ji ale v tomto směru nezachránil.

Ve 22 letech odletěla s 800 dolary do Californie. Chtěla si plnit sen z dětství, a tady se mrakodrapy prostě nestavěly. Ve 25 odešla do Číny, kde prosadit se je velmi těžké. Na váš post totiž čekají tisíce lidí. Le Peutrec popisuje, jak je architektura stále tak trochu mužskou záležitostí. Setkává se s tím dodnes, kazí totiž úspěch mužům na vrcholu kariéry.

Le Peutrec tvrdí, že moderní doba by se měla do architektury otisknout. Chybí jí to v Praze, kde si prý nepochopitelně politici nestaví své „pomníky“. Lidi se podle ní moderní architektury bojí. Odvaha chybí ale taky Francouzům, kteří chtějí opravovat katedrálu Notre-Dame podle původních plánů. Architekta přišla s vlastním, moderním návrhem, který vycházel z posvátné geometrie. V rozhovoru detailně popisuje, jak do něj chtěla zapojit mystiku i moderní technologie, a proč byl lepší, než návrhy jejích kolegů.

Le Peutrec taky mluví o tom, proč ostrov Nová Kaledonie, kam se odstěhovala, možná není tak ideální, jak se může zdát. Je velmi drahý a člověk je tam izolovaný, a může i propadnout depresi. Nezachránil ji před vyhořením, kvůli kterému tam odešla. Le Peutrec říká, že člověk se musí změnit vnitřně a nezáleží na tom, kde je. Kvůli obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou teď sjednává zakázky i mimo Čínu. V Africe, na Blízkém Východě i v Evropě.

V čem jsou zkušenosti Evy Le Peutrec tak unikátní? Proc se na Čechy dívají Francouzí spatra? Jak by podle ní vypadala katedrála Notre-Dame? A v čem je budoucnost architektury a měst?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>