Video placeholde

Terapeutka: Muž mě jenom škrtil, řekla mi jedna oběť. Brutalita roste, stovky žen zemřely zbytečně

Proti domácímu násilí a týrání žen bojuje 26 let. Socioterapeutka Zdena Prokopová stála na počátku organizace Rosa, která mimo jiné provozuje utajené azylové domy. Ty jsou klíčové, je jich ale velmi málo. Prokopová říká, že příběhy některých žen nikdy nezapomene. Chápe, proč některé z nich ve vztazích s násilníky zůstávají. Teď jim může pomoct i nová aplikace.

Prokopová mluvila s více než 10 tisíci ženami a další jí volaly na krizovou linku. S několika je dodnes v kontaktu, protože jim de facto zachránila život, jedna třeba zvažovala sebevraždu. Desítky žen ale i tak každoročně umírají v důsledku domácího násilí. Přiznat si, že jsou oběti, je pro ně ale velmi těžké. Prokopová zmiňuje příběh klientky, která říkala, že jí manžel „jenom škrtil“.

Každá žena, která se ozve, už vlastně vyhrála, tvrdí terapeutka. Zdůrazňuje, že jí nikdo nesmí za nic vinit. Radí jim, jak rozpoznat, že už skutečně jde o domácí násilí, a připravuje bezpečnostní plán. Pomáhá vyhodnotit míru nebezpečí, které si často ženy neuvědomují. Zásadní je ale rozhodnutí klientky, které se často k odchodu rozhodují dlouhou dobu.

Prokopová říká, že se to může stát jakékoliv ženě. Někdy jde přitom o promyšlený plán muže, který chce ženu zničit. Objevuje se ale stále víc brutality, terapeutka mluví i o zlomeninách. Klientky jsou totiž zřejmě otevřenější a méně se bojí mluvit. Rosa teď pomáhá lokalizaci aplikace Bright sky z Británie, která jim má taky pomoct.

V čem může aplikace pomoct a jak zajistit, aby na ni nepřišel násilník? Jakou roli hraje v domácím násilí alkohol? V čem je tak důležité skryté bydlení? A proč je podle Zdeny Prokopové problém střídavá péče?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>