Video placeholde

Wagenknecht: Babiš kradl, zastrašuje a vyvíjí nátlak. Je to na policii, sazba je až 12 let, Agrofert prorostl vládou

Babišovi se nemstím, chci mu pomoct. To tvrdí senátor a bývalý auditor Lukáš Wagenknecht. K Nejvyššímu správnímu soudu podal stížnost na průběh voleb do Evropského parlamentu. Chce, aby soud řekl, jestli je premiér ve střetu zájmů. Podle Wageknechta tomu tak je, Babiš podle něj už dřív okradl stát a teď zastrašuje auditory. Navíc on i ministři možná zneužívají pravomoci úřední osoby, prý se sazbou až 12 let vězení.

Wagenknecht míní, že závěry auditů Evropské komise jsou vážné. Chápe ale premiérovo chování, vláda totiž prý vytváří na úředníky nepřiměřený nátlak a to by mohlo vést k dalšímu trestnímu stíhání. Provázanost ministrů za hnutí ANO s Agrofertem je prý jasná a Babišovo chování je definice korupce. Senátor mluví o tzv. převzetí státu, které má extrémní dopady v tom, že mohlo ovlivnit volby. Proto podal výše zmíněný podnět k NSS. Psal taky do OBSE a na Radu Evropy, které mají volby hlídat.

Premiér taky podle Wagenknechta používá estébácké metody proti auditorům Evropské komise. Vyhrožuje jim a zastrašuje je. I proto prý přišla zpráva z Evropské komise bez podpisu. Wageknecht říká, že jinak by se jména auditorů objevila v novinách Mafry, která patří do holdingu Agrofert.

Wageknecht tvrdí, že setrvávání Babiše na postu premiéra je protiprávní. Zákon o střetu zájmů porušuje, protože fiktivní struktury, do které Agrofert převedl, ovládá, a jsou v nich i členové jeho rodiny. Premiér ale prý může lhát, protože se obhajuje. Všechno, co říká, ale musí být podle Wagenknechta v tomto směru irelevantní.

Okradl Andrej Babiš stát? Chce Lukáš Wagenknecht zpochybnit výsledky voleb? Budeme skutečně za 3 měsíce vědět, jestli je premiér ve střetu zájmů? A čím on a jeho ministři naplňují paragraf zneužití pravomoci veřejné osoby?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>