Video placeholde

Sodomková: Soud jde zmanipulovat, víme jak. Rozhlas nás teď cenzuruje a kryli to i politici, lidi se bojí mluvit

Nechci žít v zemi, kde se někomu nelíbíte a dostanete 12 let, může se to totiž stát každému z nás. Novinářka Magdalena Sodomková je spoluautorkou Matematiky zločinu. Krimiseriálu, který popisuje, jak jde zmanipulovat soudní případ prostřednictvím znalců. Tvrdí, že Český rozhlas, který ho měl původně odvysílat, její práci zcenzuroval a že někomu její zjištění vadí.

Sodomková zmapovala kauzu Tomáše Tomana, který měl podle posudku znalce v oboru biomechaniky Strause zabít člověka. Ukázalo se ale, že v posudku byly zásadní chyby. Soud Tomana nejprve odsoudil a později trest snížil a podle Sodomkové uznal, že šlo o justiční omyl. Podobných případů je ale víc. Mohlo v nich jít o šlendrián, ale rozsudky se taky mohly někomu hodit.

Novinářka popisuje, jak se lidé báli mluvit o špatné práci znalce. I policisti, se kterými s kolegyní mluvily, je varovali, že to je nebezpečné a ať si dají pozor. Sodomkové přitom někdo vykradl byt jen 12 hodin po tom, co své spolupracovnici poslala SMS, ve které mluví o cenných informacích, které získala. Říká, že se tu něco změnilo a že je třeba se proti tomu postavit.

Klíčovou roli přitom hrají i média. Strause legitimizovala a o Tomanovi psala, že je vrah. Sodomková ale hlavně tvrdí, že Český rozhlas její zjištění cenzuruje. Novinářky nabízely, že svoje dílo upraví, výtky ale byly jen vágní. Navíc se některé dozvěděly až zprostředkovaně od fanoušků, kteří si na neodvysílání Matematiky zločinu stěžovali. Tlaky přišly taky od ministerstva spravedlnosti, které prý roky práci znalce Strause krylo. Stěžovala si na něj přitom opakovaně vědecká komunita.

Co je špatně v české justici? Je tu systémová chyba, která vede k justičním omylům, nebo něco horšího? Jakou roli hraje znalec Straus a proč se o něm lidé bojí promluvit? Komu může odhalení celé věci vadit? A proč je vlastně podle Magdaleny Sodomkové právě teď její zjištění tak důležité?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>