Video placeholde

Bednářová: Británie je multikulturní ráj, no-go zóny tam byly vždycky. Bojím se o ni, v EU bude strašně chybět

Nikdy nevím, v jakém stavu tu zemi najdu. Reportérka Veronika Bednářová se pravidelně vrací do Velké Británie. Potkává se s lidmi, kteří čekají na brexit s optimismem a věří, že bude líp. Mezitím už se ale v zemi zdražuje a frustrace lidí roste. Situaci uklidňuje specifická nátura Britů, jinde už by prý byli lidé v ulicích. Země by si navíc zasloužila druhé referendum.

Bednářová zažila kampaň před brexitem. Starší lidé podle ní skutečně doufali, že peníze, které jim sliboval slavný červený autobus, půjdou do zdravotnictví. Je to ale nesmysl. Agresivní kampaň si našla snadněji ovlivnitelné lidi. V Britech už je ale cítit bobtnající napětí a situaci tak trochu zachraňuje jejich ukázněnost a „správnost“.

S migrací se podle Bednářové Velká Británie potýká už desítky let a vlastně ji vyřešila a zvykla si na ni. Je to multikulturní ráj, ve kterém byly nějaké no-go zóny vždy. Situaci přitom paradoxně zhoršila tehdejší ministryně vnitra Theresa Mayová, když v roce 2010 omezila počet policistů v ulicích Londýna. Kriminalita pak raketově vzrostla a i to teď nese svoje ovoce.  Běžní Britové už jsou přitom z brexitu unavení a chtějí, aby se prostě nějak vyřešil. Bednářová říká, že se v zemi otevřely staré rány, jako je třeba situace se Severním Irskem, kde by se skutečně na hranicích mohlo znovu střílet.

Británie teď asi nemá jinou možnost než dát vše do ruky Borisi Johnsonovi. Podle Bednářové to byl lepší novinář než politik. Jeho charisma ale na lidi funguje a je to vlastně celosvětový trend. I v USA prý elity zapomněly na obyčejné lidi, kteří pak uvěřili někomu, kdo jim sliboval líbivé věci. Spojené státy ale Trumpa přežijí a pak se vrátí do svých kolejí. O Velkou Británii se Bednářová bojí víc.

Jak na běžný život Britů teď dopadá brexit? Co o něm vlastně rozhodlo a proč? Můžou se Spojené státy stát znovu společností, kterou vedou starší bílí muži? A v čem je metoo tak trochu hon na čarodějnice?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>