Video placeholde

Lékař Dostál: Umíral jsem mnohokrát, konec je příjemný a po smrti něco je. Lidi se ničí, pozor na doplňky stravy

Lékař Jiří Dostál z Centra sportovní medicíny má unikátní zkušenost. Kvůli vrozené nemoci srdce zažil umírání, mnohokrát. Byl na hraně smrti a popisuje, že tam už jsou pocity příjemné a přichází i sny. Říká, že když překonal tohle, už ho neporazí nikdo a je k sobě mnohem tvrdší. Lidem pomáhá dosáhnout svých maxim, ostře se ale vymezuje proti doplňkům zlepšujícím výkonnost, které užívají třeba lidé v posilovnách. Tvrdí, že si stoprocentně poškozují zdraví a zkracují život.

Dostála zřejmě zachránilo, že je sám sportovec. Jiným sportovcům i lidem, kteří prostě jen chtějí dosáhnout nějakého cíle, pomáhá posouvat limity. Je to o hledání hrany, přes kterou když člověk přepadne, může to být velký problém. Mluví o syndromu nevysvětlitelného snížení výkonu. Maxima má každý omezená jinak a navíc se mění i v čase. Je to ale taky o nastavení hlavy.

Dostál zdůrazňuje, že o lidském těle toho vlastně víme málo. Hledání toho, kde jsou hranice dnešních vrcholových sportovců, je proto těžké. Sport navíc prostě není čistý a doping hraje zásadní roli. Záchyt antidopingové sítě je ale bezzubý a chytí se v něm jen „hloupé ryby“. Vrchol je prakticky nechytatelný. Za vším je přitom byznys a peníze.

Léky zlepšující výkonnost se přesouvají taky do oblastí, které nejsou kontrolované vůbec. Mají podle něj zničující důsledky, podobné případy sám viděl. Navíc se zapomíná, že jsou návykové, a to fyzicky, psychicky i sociálně. Roste i amatérský doping mezi běžnými lidmi třeba v posilovnách. Dostál přitom tvrdí, že je třeba si dávat pozor na všechny podobné doplňky, které člověk bere. A dodává, že ve skutečnosti nepotřebujete navíc nic.

Co zažil Jiří Dostál na hraně smrti? Jak to změnilo jeho pohled na život a sport? Proč můžou být doplňky zlepšující výkon nebezpečné a proč je na místě bát se kontaminace? Čím si lidé zkracují život? A co opravdu dělá vrcholového sportovce?

 Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>