Video placeholde

Babišovi hrozí vězení a zkusí všechno, prostě to celé smrdí. Lidem dochází trpělivost, říká pořadatel demonstrací

Bojím se, že se to mezi lidmi vyhrotí. To říká předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, který stojí za demonstracemi za odvolání ministryně spravedlnosti Benešové. Premiérovi hrozí vězení a podle Mináře se pokusí udělat všechno, co může. Tvrdí, že jsme svědky jednoho z nejvážnějších útoků na demokracii za poslední roky.

Teď se přitom hraje o vliv na justici. Nová ministryně podle Mináře zpochybňovala opakovaně Babišovo stíhání a teď může vytvářet tlaky na státní zástupce a tak ovlivnit kauzu Čapího hnízda. Taky je stále ve hře odvolání nejvyššího státního zástupce Zemana. Benešová bude zároveň jmenovat předsedy klíčových soudů, u kterých může Babišova kauza skončit, a prý může vynášet informace ze spisu.

Minář se proto obává o to, jak Babišův soud proběhne. Je si prakticky jistý, že před ním premiér skončí, a chce se pomocí demonstrací pokusit omezit rizika. Lidi se teď podle něj bojí, že si premiér Babiš pošéfuje svoje trestní stíhání. Ohrožení je veliké, což je tvrzení, které je prý připravený podpořit argumenty a fakty.

Tvrdí, že se lidi snaží spíš krotit a nehecovat je. Přiznává přitom, že někteří z těch, kteří na demonstrace chodí, skutečně plní nenávisti jsou. Zdůrazňuje ale, že od Benešové a Babiše přichází jen urážky a pohrdání. Bojí se, že pokud se budou lidem dál vysmívat, dojde jim trpělivost. Plánuje znovu zaplnit Staroměstské náměstí a pak akci přesunout na Václavské náměstí. A dál se uvidí.

Proč se podle Mikuláše Mináře k twitteru Jiřího Ovčáčka hodí přirovnání „milion chvilek nenávisti“? Jaké argumenty a důkazy má pro své tvrzení, že jmenování Marie Benešové je ohrožením demokracie? Proč je podle něj důležité, že na demonstraci promluvit Petr Dolínek z ČSSD? A je skutečně na místě bát se o to, jak kauza Čapí hnízdo dopadne?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>