Video placeholde

Pečinka: Babiš je vyděšený ze soudu, svoji hru musí dohrát do konce. S Tomanem si nás vzali jako rukojmí

Už je líp, ale jak komu. Komentátor Bohumil Pečinka míní, že rodinám Babišů a Tomanů určitě. Ovládají české zemědělství a stát si berou kvůli dotacím jako rukojmí. Navíc rozehrávají války o maso s Polskem, kde jde o konkurenční boj. Pečinka tvrdí, že premiér v Čechách buduje systém, o kterém snil Mussolini. Vidíme to na obsazování vlády lidmi ze zájmových organizací, kteří jsou mu loajální.

Podle Pečinky je výměna ministrů Ťoka a Novákové jen součást toho, co nazývá babišovským tornádem. Vířením témat, která se rychle mění, a volič pak vlastně neví, co je reálné a co jenom marketing. Nový ministr průmyslu a obchodu Havlíček byl prý odměněn za to, že dva roky kryl Babišovi záda a nevadil by mu ani premiér pravomocně odsouzený za vraždu.

Pečinka říká, že Babiš je teď vyděšený z toho, že půjde před soud v kauze Čapí hnízdo. Přípravné řízení totiž bylo ukončeno, což by prý v absolutní většině případů znamenalo obžalobu. Snaží se tak vše oddalovat a protahovat. Proto může přijít další změna ve vládě, ministra spravedlnosti Kněžínka by mohla nahradit Marie Benešová. Podle Pečinky se s ní kvůli tomu už Babiš sešel. Benešová nehlasovala pro vydání premiéra ke stíhání ani pro tzv. lex Babiš.

Změna na postu ministra spravedlnosti by ale mohla ještě víc souviset s kauzou kolem místopředsedy ANO Faltýnka a mýta. Ta je podle Pečinky ohromně výbušná a je v ní namočená většina významných hráčů ANO v jihomoravském regionu. Zvláštní roli přitom hraje šéf ÚOHS Rafaj. Pečinka tvrdí, že úřad funguje špatně a řada firem si díky tomu postavila byznys na tom, že vydírají vítěze tendrů. Prezident Zeman ale Rafaje brání navzdory názorům prakticky všech politických stran. Podle Pečinky chce mít prezident šéfa antimonopolního úřadu zavázaného kvůli rozhodování v důležitých zakázkách, kde třeba půjde i o vliv Číny.

V čem přesně si vzali Česko a jeho obyvatele rodiny Babišů a Tomanů jako rukojmí? Co mají Mussoliniho sny společného s demokracií v Česku? Proč si Bohumil Pečinka myslí, že Babiš může s přehledem zvítězit i v příštích volbách? A v čem napodobuje premiéra Jana Maláčová?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>