Video placeholde

Smoljak: Babišovo vidění světa je úchylné. O Zemanovi musíme říct natvrdo pravdu, že císař je nahý

Politika není svinsto, ale pohybuje se v ní hodně lidí, kterým jde jen o moc a peníze. Scenárista David Smoljak kandiduje do Senátu a chce bojovat proti tomu, aby se ještě víc zvrhla. Vadí mu, že se nejvýše postavení představitelé státu neřídí pravidly. Babišova představa, že stát lze řídit jako firmu, je podle něj úchylná. Žaloba by pak měla ukázat, že pravidla musí platit i pro prezidenta Zemana.

I když snaha Senátorů zřejmě nemá šanci na úspěch, má podle Smoljaka smysl. Je totiž hrozně důležité říct natvrdo pravdu, tedy že císař je nahý. I proto chce případnou žalobu podpořit, pokud bude zvolený. Smoljak tvrdí, že Senát ukázal svoji důležitost i tím, že odmítl potvrdit Aleše Gerlocha na post ústavního soudce. Jde prý o hodnoty a jeho spřízněnost s prezidentem.

Smoljak se přitom bojí o média veřejné služby. Babiš podle něj už nechce jít do střetu s nimi, ale pacifikovat je bude nasazením svých lidí do jednotlivých rad. Premiér si myslí, že ani pro něj pravidla neplatí a penězi zařídí všechno. Je to prý vidět na každém kroku. Smoljak zdůrazňuje, že nesmíme připustit, aby se mu povedlo řídit stát jako svou firmu.

V Senátu chce podporovat vyšší rozpočtové určení daní pro malé městské části a obce. Teď jsou podle Smoljaka zoufale závislé na dotacích z centra. Taky chce bojovat za postavení tranzitního okruhu kolem Prahy, hrozí totiž prý dopravní kolaps.

Co Davida Smoljaka v politice rozčiluje? V čem přesně je důležitá žaloba na prezidenta Zemana? Jak se dívá na spory svého bratra Filipa ohledně díla jejich otce? A proč je vlastně hezké, že jedním z největších Čechů byl zvolen Cimrman?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>