Video placeholde

Miroslava Němcová: Buší mi srdce, ale nevzdám to. Babišovi voliči chtějí zpět totalitu, jde mu o miliardy pro sebe

Zásah komunismu do společnosti byl enormní a trvá dodnes. Poslankyně ODS Miroslava Němcová si tak vysvětluje potlesk lidí v rámci zdanění církevních restitucí i narůstající sebevědomí komunistů. Ti bývalí teď podle ní cítí, že znovu přišla jejich šance. Vidí se v Andreji Babišovi a prezident Zeman je jejich krysař. Němcová míní, že ODS může Babiše porazit. I když teď strana řeší taky své vlastní problémy.

my.

ODS se podle Němcové drží základních principů, na kterých byla postavená. Kritiku exprezidenta Klause odmítá. Jeho syn prý asi chce být mučedníkem a zřejmě chystá vlastní politický projekt. Mohl by vést jeho kandidátku do Evropského parlamentu nebo kandidovat na prezidenta. Němcová sama kandidaturu nevylučuje, na případné oznámení je ale podle ní brzy.

Cítí přitom velkou odpovědnost a silnou vazbu se svými voliči. Tvrdí, že jí teď ve sněmovně buší srdce, například když mluví komunisté o církevních restitucích, ale z boje se prý neutíká a ona to v žádném případě nevzdá.

Němcová říká, že Babiš na sebe nabalil voliče, kteří se po roce 1989 ocitli na druhé koleji. Podporují ho podle ní bývalí komunisté nebo ti, kteří taky byli na seznamech StB. Chtějí zpátky totalitu, a tak slyší i na lákavou písničku Miloše Zemana. Prezident je teď podle Němcové silnější a má nad Babišem navrch.

Němcová si myslí, že v roce 2013 tu proběhl puč podobný těm z jihoamerických zemí. Podmínka v jedné větvi kauz Jany Nagyové a Petra Nečase prý ukazuje, že se stalo něco divného. Mluvilo se podle ní o největší korupční kauze, ale to zásadní se nepotvrdilo. Z onoho puče přitom údajně profitoval Andrej Babiš.

Jak chce ODS Andreje Babiše porazit? Proč je premiérova prozápadní politika podle Němcové jen hra? Proč jsou příčiny dnešní politické a společenské situace v komunismu? A co ji motivuje v politice pokračovat, i když je už někdy unavená?