Video placeholde

Babiš chce hrozně lásku, moc mu změnila mozek. Uvěřil jsem a tlačil ho do politiky, omlouvám se, říká Müller

Jak si užít globální krizi? Novinář Jan Müller o tom napsal celou knihu. Průvodce budoucností popisuje rizika a výzvy dnešní doby a taky radí, jak se s některými z nich vyrovnat. Doporučuje třeba být co nejvíc mimo sociální sítě, které námi neustále manipulují a dělají z nás trénované opičky. Navíc ještě zesilují touhu lidí po hledání „alternativních pravd“.

Karel Gott třeba i dnes hluboce věří konspiračním teoriím a říká prý šílené věci. Müller přitom popisuje, jak Gott v roce 2001 předpověděl islámský terorismus i systém elektronických plateb. Zároveň si ze sebe slavný zpěvák dokáže dělat v tomto směru legraci. Podle Müllera lidem chybí pevný bod, kterým dřív bylo náboženství. Teď ho nahradily právě konspirační teorie nebo sociální sítě. Tvrdí, že vzhledem k tomu, jak jsme neustále zavalení informacemi, je to, že přežijeme den a nezblázníme se, na metál.

Klíčová je přitom role sociálních sítí. Záměrně dávají prostor negativním informacím, protože ty se lépe šíří a mají větší dosah. Není za tím velké zlo, ale prostá snaha udržet lidi u obrazovek a my jsme jako trénované opice. Jsme tlačení k negativitě, přestože se nám daří nejlépe v historii. Instagram navíc vede k depresím, což je podle Müllera dokázané. Zdůrazňuje, že data jsou naše bohatství a my bychom se podle toho měli chovat. Starat se o ně jako třeba o zdraví.

Müller v knize zároveň popisuje, jak uvěřil Andreji Babišovi a přesvědčoval ho, aby šel do politiky. Teď se za to omlouvá. Babiš podle něj v politice hrozně zestárl, stejně jako Zemana ho moc vycucla. Navíc prý dlouhodobé působení v situaci, kdy má velkou moc, mění viditelně jeho mozek. V tomto ohledu je oběť, protože moc je jako droga. Müller tvrdí, že Babiš chce hrozně lásku a to, aby ho lidé měli rádi. Jeho „čau lidi“ je údajně autentické. Radí mu přitom, aby dal půlku svého majetku na charitu, pokud mu tedy jde o dobro země.

V čem byl Babiš tak důvěryhodný a jak se změnil? Proč by mohl být podle Jana Müllera blackout pro lidi probuzením? Jak přišel Karel Gott na své temné předpovědi? A co je největší krize, která člověka čeká?