Video placeholde

Analytik Havel: Češi si nepřiplatí ani korunu, vychoval je komunismus, pravda o mase z Polska se neříká

Nebezpečné maso z Polska v Česku? Agrární analytik Petr Havel tvrdí, že realita je trochu jiná, než se vám představuje. Šlo podle něj o konkurenční boj, prověrku kontrolních systémů, ale mohli za tím být i aktivisti, kteří bojují proti masu. Kauza totiž zapadá do dlouhodobého boje proti masu a náhod je podle Havla nějak moc. Nesouhlasí s argumenty odpůrců masa, naopak zdůrazňuje jeho přínosy. 

Havel míní, že na polských jatkách šlo o exces a nám chybí relevantní informace. Nevíme, jestli se k nám dostalo maso ze záběrů polských investigativců. Navíc se prý neříká, že na jatkách veterinární dozor byl, i když jen přes den. I v souvislosti s údajně špatnými podmínkami ve firmě patřící Agrofertu dodává, že při porážce zvířat prostě je krev a šťastné zvíře na jatkách je protimluv.

Důsledky těchto kauz se podle Havla hodí odpůrcům stravy živočišného původu, kteří kvůli tomu rozjíždějí velké marketingové aktivity. Je dokonce možné, že polskou kauzu iniciovali a zákaz masa je v podtextu jejich aktivit. Havel říká, že třeba pro to, že červené maso způsobuje rakovinu, nejsou důkazy. Tvrdí, že argumenty veganů a vegetariánů proti masu jsou polopravdy a lži. Třeba to, že výroba masa vede k vysušování planety, je nesmysl.

 

Havel říká, že v Česku se levné maso někdy vydává za luxusní, prý se to prostě děje. Podle něj daleko víc, než pochybení dozoru na jatkách. Český spotřebitel je prý vychovaný komunismem k tomu, že si není ochotný za České potraviny připlatit ani korunu. Nejsme prostě patrioti a to je chyba. 

Premiér Babiš podle Havla je ve střetu zájmů, ale není sám. Tvrdí, že podobně jsou na tom tisíce vysoko postavených politiků v EU. Odstřihnutí Agrofertu od dotací by tak dopadlo i na úplně jiné lidi, než je šéf hnutí ANO. Havel zdůrazňuje důležitost zavedení zastropování dotací z EU. Prý se to nejspíš prosadí a Agrofert o část dotací přijde, což je podle Havla dobře.