Video placeholde

Paralympionik Povýšil: Přežil jsem klinickou smrt, na konci je teplo a klid. Chci do politiky, Babiš mi vadí

Přežil klinickou smrt, získal 5 medailí na paralympiádách a teď je připravený na další krok. Plavec Jan Povýšil tvrdí, že je důležité angažovat se v politice. Vadí mu kritika Evropské unie i populismus Andreje Babiše, který je podle něj v politice jen proto, aby pokryl své podnikání. Povýšil říká, že mu úraz, po kterém částečně ochrnul, otevřel jinou cestu a posunul ho k věcem, které by jinak nedokázal. A přiznává, že hendikepovaní někdy prostě vypadají vtipně.

Povýšil si ze stavu klinické smrti nic nepamatuje. Podle něj je na konci jen teplo a klid, jinak nic. Má za sebou dvě velké operace, přitom po té první v Itálii mu chirurg nechal půlku zranění na páteři neoperovanou, včetně úlomků. Bylo to prý pekelně nebezpečné a je možná škoda, že se nesoudil o odškodné. Zároveň ale tvrdí, že takhle byl aspoň nucený něco dělat. Hlavní motivace pro něj byl sport, rodiče ho přitom „tvrdou láskou“ nutili být soběstačný. Za to jim je vděčný.

Tréninky zaberou Povýšilovi v ostré fázi přípravy všechen čas. V Česku se podle něj drtivá většina hendikepovaných sportovců sportem neuživí a musí pracovat. Sám míní, že rozdělování sportovců na paralympijské a olympijské není správné. Sám trénuje s normálními plavci. Zdůrazňuje, jak důležitý je pro vnímání hendikepovaných humor. Vidět, jak jdou spolu vozíčkáři do hospody, je prý prostě vtipné. Nástupu paralympioniků říká pojízdný cirkus. Zároveň oceňuje, že premiér Babiš jmenoval ministrem školství Roberta Plagu, protože ten dělá směrem k hendikepovaným sportovcům správné kroky.

Povýšil se chce sám angažovat v politice. Zřejmě bude kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu. Motivuje ho kritika EU, která je podle něj často nesmyslná. Česko prý často přijímá tvrdší nařízení, než jaká požaduje Unie. Tvrdí, že jsme papežštější než papež a lidé mají negativitu rádi. Ostře kritizuje Andreje Babiše, i když přiznává, že díky extrémnímu populismu možná bude spásou českého sportu. Podle Povýšila je premiér v politice kvůli pokrytí svého podnikání. Míní, že přišel o ochránce a potřeboval imunitu.

Proč je pro politiky těžší útočit na hendikepované? V čem je podle Jana Povýšila populismu Andreje Babiše? Proč někteří lidé po úrazech profrčí peníze, které získají, nosem? A v čem je voda vůbec nejsvobodnější prostředí?