Video placeholde

Václav Klaus ml.: Ve Sněmovně asi skončím, prezidenta nevylučuji. Chci Česko měnit, šířit hlouposti je právo

Václav Klaus ml. toho chtěl v politice hodně dokázat. Dnes oznámil, že z politiky a veřejného života odchází. Podívejte se, jaké měl plány těsně před tím, než byl odejit z ODS, což vedlo k založení strany Trikolóra, kteoru nyní opouští.

Klaus s řadou poslanců ODS vychází skvěle, stranu opustit nechce. Názory kritiků nekomentuje, ale třeba Jana Černochová je podle něj občas přepjatá. Trvá na tom, že účast na misi v Aghanistánu Česku ani demokracii velkou službu nepřináší a připomíná mu Vietnam. Česká přítomnost na misi podle něj velký smysl nemá.

Předseda ODS Petr Fiala podle Klause na poslaneckém klubu k jeho iniciativě ohledně mazání příspěvků na Facebooku mlčel a teď mluví v médiích jinak. Klaus svou snahu vysvětluje tím, že Evropská unie vede největší útok na svobodu slova od roku 1989. Říkat, že jiný názor je dezinformace, je podle něj totalitní. Odmítá, že by EU chtěla pouze informovat a upozorňovat na nepravdy. 

Poslanec přitom přiznává, že sám napsal a šířil nepravdy. Nevidím na tom ale nic špatného. Důležité podle něj je, že na to někdo upozorní a vyvrátí to. Lidé mají podle něj právo šířit v podstatě cokoliv, co nebude trestné. Na svém facebookovém profilu ale příspěvky maže a bude v tom pokračovat. Někteří se mu tam chodí prý vysírat, jde přitom o jeho názorovou stránku. 

Klaus míní, že dezinformace možná šířila česká média, a to ohledně střetu poslance SPD Volného s kolegy v Poslanecké sněmovně. Ve stenozáznamu je totiž podle něj věc popsaná jinak, než byla prezentovaná. To, že se předseda SPD Okamura ptal ministra kultury Staňka, zda chce Muzeum romské kultury bilion korun, je podle Klause v pořádku. Poslanci údajně mají právo pokládat hloupé otázky.

Bude Václav Klaus mladší kandidovat na prezidenta? Zvažuje odchod z ODS? Proč mu vadí slovo dezinformace? A jak často se sám plete?