Video placeholde

Nutil: Přijali jsme tisíce muslimů a jediný terorista je Čech. Máme velký problém, bláboly tvoříme sami

Nejsme připravení na dobu elektronických médií a musíme se s tím naučit žít a pracovat. Publicista a novinář se věnuje dlouhodobě falešným zprávám a varuje, že české školství má obrovský dluh. Pokud se v něm něco nezmění, bude se s falešnými zprávami potýkat navždy. Drtivou většinu přitom tvoří sami Češi a taky volí politiky, kteří pracují se lží a demagogií. To pak protéká do společnosti a třeba se stane, že jediným teroristou za poslední dobu tu je Čech.

Podle Nutila se dezinformace v Česku sice staly mainstreamem, debata o nich ale klouže po povrchu a chybně se omezuje na nebezpečí Ruska. Chybí reálné kroky, které v boji s nimi pomohly. Problém je přitom na školách, kde by se měla učit mediální gramotnost a kritické myšlení. Stát je příliš pomalý, rychlé řešení ale prý neexistuje. Nutil tak klade důraz na to, že bychom se měli sami učit rozpoznávat dezinformace a lži a rozhodovat racionálně. Věří, že většina je toho schopná. 

Nutil tvrdí, že zásadní roli hrají média a politici, kteří nenávistně štvali proti migrantům. Obrovský problém je i to, že jsme připustili normalizování nenávisti. Osobní kontakt s migranty a uprchlíky by prý mohl působit pozitivně. Politici, kteří v Česku upozorňují na hrozbu migrace, jsou prý klasičtí oportunisté. Okamura, Babiš ani Zeman podle Nutila ve skutečnosti nevěří, že by tu taková hrozba byla. Tvrdí, že pokud chcete lidi ovládat, tak je musíte vystrašit. Prudké emoce totiž vypínají racionalitu.

Problém jsou taky sociální sítě. Podle Nutila lidé nechápou, že jim Facebook a Twitter předkládají obsah šitý na míru jen proto, aby na nich trávili víc času. Je ale proti cenzuře obsahu. Může se přitom prý stát, že zasáhne stát a bude nás chtít chránit podobně, jako to dělá kvůli tzv. šmejdům.

Kde vidí Petr Nutil možnou dezinformační zbraň hromadného ničení? Jak se proti ní bránit? Proč na nás dezinformace fungují? A jak s nimi tedy efektivně bojovat?