Video placeholde

Alkohol způsobuje 9 typů rakoviny, víme to jistě a média mlčí, bezpečná dávka neexistuje, tvrdí adiktolog

Máme takové politiky, jaké si zasloužíme. Protože má společnost ráda alkohol, mají ho rádi i politici. A nic proti problémům s alkoholem spojeným dělat nebudou. Profesor Michal Miovský, přednosta kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze, má o nebezpečí alkoholu jasno. Data jsou podle něj jednoznačná, žádná dávka není bezpečná a pro někoho můžou znamenat velké problémy už dvě deci vína. Média přitom prý mlčí o nemocech spojených s alkoholem. Zcela jistě může až za 9 typů rakoviny. Ale to Češi nechtějí slyšet.

Kladný vztah k alkoholu je podle Miovského pevnou součástí naší židovsko-křesťanské kultury. V Česku má osvěta a snaha upozorňovat na jeho nebezpečí dlouhé kořeny. Třeba za Masaryka prý byla situace lepší než dnes. Sám se tomu totiž aktivně věnoval a podpora byla obecně větší. Teď je podle Miovského pro vrcholového politika akceptovatelné i šnupání kokainu. To, co tu projde prezidentovi nebo šéfovi Senátu, by třeba v severských zemích neprošlo.

Miovský tvrdí, že problémem jsou i někteří lékaři, kteří alkohol doporučují a ignorují výsledky výzkumů. Společně s kardiologickou společností a dalšími odborníky proto připravuje společné stanovisko.  Jednoduše řečeno, některé známé osobnosti by třeba neměly doporučovat červené víno na srdce. Podle Miovského jsou totiž data naprosto jednoznačná. Jákekoliv množství alkoholu je potaneciálně nebezpečné a nikdy dopředu nevíte, jestli bude ohrožením právě pro vás. Miovský tvrdí, že alkohol přímo ovlivňuje až 9 typů rakoviny a lidé to netuší. Média totiž radši informují o opaku. A Češi tomu, co se jim nelíbí, selektivně nevěnují pozornost.

Patříme přitom mezi národy, které mají velmi vysokou spotřebu alkoholu a zároveň velmi nízkou zdravotní gramotnost. Prostě nevíme, co alkohol způsobuje a kolik stojí léčení. Navíc podle Miovského ani moc nerozumíme datům z médií a internetu. Jde údajně o vážný problém, který se týká i jídla. Za 10 let přitom na léčení nemocí spojených s alkoholem a tabákem prostě nebudeme mít. Miovský říká, že funguje hlavně výrazné zdražování, zákazy reklamy, pokuty a represe. To vše by tedy podle něj mělo přijít. Na politiky ale tlačí výrobci alkoholu a navíc sami pijí a kouří.

V čem je podobný uživatel heroinu českému politikovi, který hájí kouření a alkohol? Má dnes vůbec osvěta smysl a jak přesně funguje? Jaké zdravotní dopady může mít i malé množství alkoholu? A proč se třeba o spojitosti s rakovinou nemluví?

Kdy máte po rakovině nárok na lázně? Dozvíte se ZDE >>>