Video placeholde

Pavel Fischer: Zeman udělal hrubou chybu, přichází infekce a Rusko tu hraje hru jak v 50. letech

Pozor na Rusko a Čínu. Senátor, bývalý diplomat a prezidentský kandidát Pavel Fischer varuje před stále vážnějším působením Moskvy a Pekingu v Česku. I díky politikům se do naší debaty dostává infekce. Podle Fischera by Rusko nemělo mít možnost zúčastnit se výběrového řízení na stavbu nových jaderných bloků. Mluví o přípravě cesty korupcí. Dávat čínským firmám, jako je třeba Huawei, technologické zakázky, je pak prý bezpečnostní riziko. 

Fischer tvrdí, že i kvůli působení čínských tajných služeb by mělo Česko poslat do Pekingu zkušeného diplomata, a ne bankéře Tomšíka. Šlo by totiž o velké oslabení země a prezident to podle Fischera bere na lehkou váhu. Zemana Fischer kritizuje i za omluvu maďarskému premiérovi Orbánovi. Byla to hrubá chyba, kterou chtěl údajně ublížit ministru zahraničí Petříčkovi. 

Podle Fischera je zesilování aktivity ruských a čínských tajných služeb doslova cítit. Politici třeba používají argumenty, které jim Rusové dodávají. Jde prý o lži a překroucená fakta, třeba v rámci debaty o konfliktu Ukrajiny s Ruskem. Fischer míní, že tu Moskva rozehrála hru jako v 50. letech, kdy v Česku působili poradci z Kremlu a pomáhali uchopit moc a ovlivnit veřejné mínění. 

Senátor zdůrazňuje, že i proto bychom si měli připlatit za bezpečnost při případné stavbě nových jaderných bloků. Moskva totiž údajně energetiku zneužívá k ovlivnění situace v zemích, které jsou na ní závislé, a proto by neměla mít možnost účastnit se tendru. 

Ve zprávách o trvání střetu zájmů Andreje Babiše vidí Fischer nemravnost. Je podle něj dobře, že to právníci Evropské komise pojmenovali. Navíc z toho prý vyplývá, že zákon o střetu zájmů je špatný a měl by se zpřísnit. Fischer se ale taky obává, aby kvůli sporům o Agrofert a střetu zájmů premiéra nedošlo na spolupráci hnutí ANO s KSČM a SPD. Hlas z Bruselu je podle Fischer velmi významný a mění situace v kauzách kolem premiéra Babiše.

Jak silný je ruský vliv v Česku? Jak se bránit Moskvě a Pekingu? Jsou ohrožené volby do Evropského parlamentu? A proč se snaží prezident Zeman oslabit ministra zahraničí?