Video placeholde

Kroupa: Babiš se nám vymstí, chce teď získat další miliardy. Zeman ho drží, aby vstoupil do historie

Česká politika se pohybuje v sinusoidě a teď je ten propad opravdu hluboký. Politolog a signatář Charty 77 Daniel Kroupa vidí na nejvyšších místech lidi, kteří mnohonásobně selhali, což má katastrofální vliv na morální stav společnosti. Zvolení Andreje Babiše byla podle něj velká chyba, která se Česku vymstí, protože mladí lidé mají v politicích dnes jen antivzory. I kvůli roztříštěné opozici se prý zdá, že Babiš je tu jedinou osobností.

Prezident Zeman podle Kroupy Babiše podporuje kvůli vlastní agendě. Jde mu o to zapsat se do historie, což se mu zatím pozitivně nepovedlo. Pomoct má kanál Dunaj-Odra-Labe, který chce údajně Zeman do země vyrýt jako hlubokou brázdu. A čím víc se premiér podobá postřelené kachně, tím větší sílu prezidentovy nápady mají.

Kroupa míní, že se ukázalo, že Babiše jeho syn nezajímá. Premiér jím manipuluje a pokouše se ho odstavit od vyšetřování. Kroupa přitom přiznává, že svědectví v kauze jsou problematická. I tak ale věří Babiši mladšímu víc než jeho otci. Ten údajně dělá vše pro svou obhajobu. I v souvislosti s tím, co se dělo 17. listopadu na Národní třídě, přirovnává Kroupa dění v dnešním Česku ke Kafkovu románu.

Babiš má podle Kroupy silné motivy, aby se udržel ve vládě. Kromě možného ovlivnění vyšetřování jeho kauz mu prý jde o miliardy korun. Vláda totiž chce zrušit zastřešení evropských dotací, které by pak šly i do velkých firem, jako je třeba Agrofert. Kroupa ale mluví taky o rozkoši z ovládání druhých. Navíc zatímco my se údajně bavíme o ptákovinách, ohrožené jsou podstatné věci, jako je přijetí Eura nebo energetická bezpečnost.

Budou příští rok oslavy 17. listopadu ještě vyostřenější? Proč bylo zvolení Andreje Babiše hrozná chyba? Jakou roli vlastně teď hraje ve vládě ČSSD? A je silnější prezident nebo premiér?