Video placeholde

Ovčáček: Prezident měl už několikrát zemřít, královsky se tím bavíme, novináři jsou prostě svině

Chraň bůh, že bych někoho urazil, říká mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Tvrdí, že jen nazývá věci pravými jmény. Poslanec Marian Jurečka je podle něj hyena, protože zneužil smrti člověka k útoku na prezidenta. Ve svých ostrých výrocích mluvčí nevidí problém a nevadí ani prezidentu republiky. Říká, že jeho vyjadřování se nám nemusí líbit, ale nic s tím neuděláme.

Podle Ovčáčka se Jurečka, který kritizoval přístup prezidentské delegace v případu zemřelého lékaře v Číně, neměl k věci vůbec vyjadřovat. Udělal údajně něco, co se tu po roce 1989 ještě nestalo. Mluvčí říká, že se za něj bude modlit. To, že by chyba mohla být i na jeho straně, ale odmítá. Informace o smrti lékaře prý dřív zveřejnit nemohl, zároveň nepřipouští, že by bylo možné nedorozuměním okolo odletu předejít.

Prezident je podle Ovčáčka s jeho vyjadřováním spokojený a nemá s ním žádný problém. Za svými útoky třeba na novináře si stojí. Říká, že někteří z nich jsou prostě svině a že nemůže mlčet. To, že se vulgarismy objevují vedle oficiálních informací z Pražského hradu, mu nevadí. Užívá si prý svobody slova.

Ovčáček taky nevidí důvod vyvracet informace o špatném zdravotním stavu prezidenta. Žádné další zprávy lékařů Pražský hrad publikovat nechce, o zdraví prezidenta si podle něj může každý udělat obrázek sám. Mluvčí tvrdí, že podle médií měl Miloš Zeman od začátku roku už několikrát zemřít. Nad zprávami o tom, jak je na tom špatně, se prý s prezidentem královsky baví. Ovčáček odmítá, že by se kvůli zdravotním problémům musel jakkoliv upravovat prezidentův program.

Co Jiřího Ovčáčka v rozhovoru nejvíc rozčílilo? Koho skutečně urazil? Proč nevidí problém v útocích na politiky a novináře? A proč prezident nechce mluvit k lidem 17. listopadu?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>