Video placeholde

Babiš by měl jít okamžitě do vazby, v Česku došlo k převzetí státu, říká jeho exnáměstek a senátor

Buď půjde premiér Andrej Babiš do vazby, nebo selhal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, říká novopečený senátor a bývalý náměstek na ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht, který je znepokojený posledním vývojem. Premiér je podle něj stíhaný v kauze dokázaného podvodu a může ovlivňovat vyšetřování, proto by neměl zůstat na svobodě. Senátor říká, že další kroky budou na politicích, ve hře je i konec jeho vlády.

Wagenknecht vysvětlením Andreje Babiše nevěří. V minulosti už totiž údajně opakovaně lhal. Připouští přitom, že syn Andreje Babiše může být skutečně psychicky nemocný a že může jít i o vydírání. I on se ale podle Wagenknechta mohl dopustit trestného činu. Klíčová teď je podle něj role vlády, Poslanecké sněmovny a orgánů činných v trestním řízení.

Andreje Babiše mladšího vypátrali ve Švýcarsku reportéři Seznamu. Řekl jim, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Premiér Babiš prý chtěl, aby zmizel z Česka. Babiš mladší zároveň tvrdí, že podepisoval dokumenty spojené s Čapím hnízdem. Přiznal přitom zároveň, že trpí zdravotními problémy, byl jako pacient v Národním ústavu duševního zdraví a v současnosti bere léky.

Babiš se proti reportáži ostře ohradil. Tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a že z Česka odjel dobrovolně. Ze strany Seznamu jde podle něj o manipulaci a tlak novinářů na vyšetřování. Zároveň mluví o honu na jeho rodinu.

Premiér Babiš v minulosti uváděl, že v době, kdy farma Čapí hnízdo získala dotaci, vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. Opoziční strany teď chtějí svolat mimořádnou schůzi poslanců a žádají detailní vysvětlení. Někteří volají po vyvolání hlasování o nedůvěře vládě.