Video placeholde

Profesor Přibáň: Zeman je hanebně rasistický, jeho slova o Romech vedou k násilí, jsme v bodě zlomu

Společnost se láme, stará média se rozpadají a přichází závažná kulturní změna. Sociolog a profesor právní filozofie Jiří Přibáň je spoluautorem knihy Hledání dějin a právě na základě studia historie popisuje velké změny v dnešním světě. Pro Česko je teď základní otázkou naše role v Evropě. Politici ale vystupují jako Švandové dudáci a brouci Pytlíci.

Přibáň tvrdí, že Česku se vždy dařilo nejlépe, když se otevřelo světu. Pak byla společnost blahobytná. Ve snahách odříznout zemi od světa a izolovat se vidí nebezpečí. Zdůrazňuje přitom nutnost otevřít se i cizím vlivům, třeba migraci. Sám strach z migrace nechápe a kritizuje paušalizování. Podobně ostře mluví o neschopnosti české společnosti rozlišovat mezi uprchlíkem a ekonomickým migrantem. Kvůli politikům, kteří podle něj obchodují se strachem, se cítí trapně.

Třeba sexuálního násilí se prý dopouštějí všechny kultury a spojování nárůstu kriminality s migrací je nesmysl. Přibáň doslova mluví o skandalizování a cejchování. Všechny kultury jsou v tomto podle něj stejné. Třeba v Česku vidí vyšší míru sexismu a diskriminace žen než v západním světě. Muži se podle něj chovají vulgárně a ženy si to často nechají líbit. Jde prý o činy, které by už v Německu lidé považovali za sexuální obtěžování.

Podle Přibáně se v Česku politika dělí už jen na podnikání nebo vytváření strachu. V tomto směru ostře kritizuje prezidenta Zemana, jehož slova na adresu Romů jsou prý za hranicí veškeré slušnosti a plná násilí. Přibáň říká, že pokud je toto český prezident, je Česko skutečně v bodu zlomu nebo totálního zmaru. Dodává, že vedeme závody v politické nekorektnosti a tom, kdo řekne větší nehoráznost.

Přibáň tvrdí, že demokracie může přežít, jen pokud přežije zdravý rozum. Zásadní ale podle něj bude, jak na lidi dopadne příští krize a jak se zachovají politici. Další vyvolávání strachu a mobilizování proti nějakému nepříteli se totiž může lehce překlopit do politického násilí.

Co láme kulturu v Česku i ve světě? V čem jsou podle Přibáně slova prezidenta Zemana primitivně rasistická? Proč vlastně dnes politici mluví o bezpečnosti, a ne o problémech běžných lidí? A proč s tím mají úspěch?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>