Video placeholde
Prostor X: Ester a Josefina v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
Ester Geislerová v pořadu Prostor X
Josefina Bakošová v pořadu Prostor X
Prostor X: Ester a Josefina v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
Prostor X: Ester a Josefina v rozhovoru s Čestmírem Strakatým
6
Fotogalerie

Ester a Josefina: Lidi nám místo souložit a milovat posílají vulgarity, pořád ale věříme v lásku

Mobily mění komunikaci mezi lidmi, to je známá věc. Jak ale mění vztahy a jejich ukončování? To zjišťují herečka Ester Geislerová a designérka Josefina Bakošová, které na instagramu Ester a Josefina sbírají rozchody i hádky párů, tak jak proběhly na displeji telefonu. Říkají tomu záznam komunikace dnešní doby a popis důvodů, proč se lidé odlučují.

Všechno začalo rozchodem jejich kamarádky a zveřejnění něčeho, co se jí dotklo. Sdílení podobných zkušeností pak fungovalo jako terapie. A právě o podobnou terapii se teď snaží s desítkami tisíc svých fanoušků. Nejde podle nich o vyřizování účtů, ale o uvědomění si, že v tom prostě člověk není sám.

Má to přitom i své stinné stránky. Ester a Josefina přiznávají, že jim lidé čím dál víc posílají přehnané vulgarity, že v komunikaci nahrazují slova milovat a souložit sprostými slovy. Jsou z toho pak prý prázdné výkřiky a důvodem jsou možná právě technologie, protože pro někoho se vztahy odehrávají od dětství na displejích mobilů. Lidé se podle designérek bojí spolu komunikovat a být za něco zodpovědní.

Kolik zabere spravování podobného projektu času? Ester a Josefině chodí desítky zpráv za hodinu a ony se jim věnují prakticky neustále. Přiznávají, že je celá věc trochu pohltila. Ale snaží se i udržet si odstup a plánují technologický detox. Takže brzy se možná oblíbený instagramový účet na čas odmlčí.

Jsou po přečtení tolika záznamů rozchodů a nedorozumění ve vztazích Ester a Josefina pořád optimistky, které věří v lásku? Jak jim posílají svoje příběhy babičky a kdo jim vlastně píše nejvíc? A kam až jsou ochotné ve zveřejňovaných zprávách zajít?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>